Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτεταμένη έρευνα στα αρχεία του νοσοκομείου Λαμίας και του ληξιαρχείου του Δήμου διενεργούν το τελευταίο διάστημα οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας η οποία, όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ του zougla.gr, γεννήθηκε στην πόλη στις 31 Ιανουαρίου του 2009.

Στελέχη των «αδιάφθορων», μιλώντας στο zougla.gr, εξηγούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο εν λόγω ίδρυμα εργάζονται υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάλληλοι του νοσοκομείου παραποιούσαν έγγραφα τα οποία αφορούσαν σε γεννήσεις παιδιών, κυρίως από γυναίκες που κατάγονταν από την Βουλγαρία και ήθελαν να δώσουν για υιοθεσία τα τέκνα που έφερναν στον κόσμο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, έχει μπει διευθυντικό στέλεχος του νοσοκομείου, το οποίο έχει σπουδάσει στην Βουλγαρία, μιλά άριστα την γλώσσα και φέρεται να υπηρετούσε την περίοδο που η Σάσα Ρούσεβα γέννησε την Μαρία.

Παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος γίνεται και για υπαλλήλους οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την γειτονική χώρα και είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κατασχεθεί όλα τα βιβλία του δημοτολογίου του Δήμου και της μαιευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ αναμένεται να παγώσουν όλες οι διαδικασίες για υιοθεσίες μέχρι νεωτέρας. Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αναζητούν αν τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται με τους γονείς τους, αν έχουν πουληθεί ή αν έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Αν οι υποψίες των Αρχών επιβεβαιωθούν τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία υπόθεση που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις Λιβανάτες, όπου διέμενε η μητέρα της Μαρίας, εργάζονται κατά περιόδους, 1.000 Ρομά, κυρίως από τη Βουλγαρία. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιήθηκαν κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών. Πριν από 10 χρόνια αποκαλύφθηκε μία σοβαρότατη υπόθεση σε ιδιωτική κλινική. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν μαίες, δικηγόροι και γιατροί. Ένα νέο κύκλωμα, που δρούσε στην Κεντρική Ελλάδα, εντόπιζε γυναίκες Ρομά στη Βουλγαρία και τις έφερνε στην Ελλάδα, έπαιρναν τα νεογέννητα και τα πουλούσαν σε ζευγάρια Ελλήνων. Η Δικαιοσύνη ξεσκονίζει 40 συνολικά φακέλους με παρόμοιες υποθέσεις.

Τον Ιανουάριο του 2011 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσαν κύκλωμα που έφερνε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην χώρα μας, τους έπαιρνε τα παιδιά που γεννούσαν και τα έδινε σε παράνομες υιοθεσίες.

Τότε συνελήφθησαν επτά άτομα στην Ελλάδα και πέντε ακόμη στη Βουλγαρία. Από την έρευνα εντοπίστηκαν τουλάχιστον 17 γυναίκες, οι περισσότερες ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη χώρα μας, γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία και στη συνέχεια τα μωρά τους υιοθετήθηκαν από ελληνικές οικογένειες.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές στις ελληνικές Αρχές, μέσω Ιντερπόλ, για την δράση του κυκλώματος. Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις ελλήνων και βούλγαρων αστυνομικών και μετά από ταυτόχρονες έρευνες εντοπίστηκε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος στη Λαμία αλλά και συνεργοί του.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν στη Βουλγαρία γυναίκες Ρομά στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενοι την άσχημη οικονομική τους κατάσταση, τις έπειθαν να έλθουν στην χώρα μας να γεννήσουν. Κυρίως επρόκειτο για γυναίκες με πολλά παιδιά που δεν είχαν χρήματα για να τα ζήσουν. «Έχετε πολλά παιδιά. Τι σας πειράζει να πουλήσετε το ένα για να ζήσουν τα υπόλοιπα από τα χρήματα που θα κερδίσετε;» ήταν μια από τις κουβέντες που τους έλεγαν για να τις πείσουν.

Στη συνέχεια τις μετέφεραν σε ελληνικά νοσοκομεία και αφού γεννούσαν έπαιρναν τα μωρά και τα παρέδιδαν σε ζευγάρια ελλήνων, τα οποία είχαν εντοπίσει άλλα μέλη της οργάνωσης, αντί του ποσού των 20.000 – 25.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα το 10% πήγαινε στις μητέρες και τα υπόλοιπα χρήματα τα μοιράζονταν οι δράστες.

Μεγάλος αριθμός υιοθεσιών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, τόσο ο αριθμός των γυναικών από την Βουλγαρία που γεννούσαν στη Λαμία, όσο και τα παιδιά που δόθηκαν για υιοθεσία είναι υπερβολικά μεγάλος.

Όπως προκύπτει μάλιστα, από τις αλλοδαπές μητέρες που γεννούσαν στο νοσοκομείο Λαμίας μόνο οι Βουλγάρες έδιναν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2010,2011,2012, οι υιοθεσίες μειώθηκαν, προφανώς λόγω της κρίσης.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός:

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω νούμερα επιβάλλουν έρευνα σε βάθος σε όλα τα επίπεδα, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό στο συγκεκριμένο ίδρυμα να δρούσε τα τελευταία χρόνια οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας βρεφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του πίνακα επιβεβαιώνονται και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λαμιέων Σωτήρη Κουτσοβέλη, με δήλωσή του στο LamiaReport.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης