Ποινή φυλάκισης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Λέανδρο Φωκά, εκ των συνιδρυτών της άλλοτε κραταιάς βορειοελλαδίτικης εταιρείας του κλάδου πωλήσεων ενδυμάτων «Φωκάς», που σήμερα έχει πτωχεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 89χρονο επιχειρηματία για μη καταβολή εργατικών και εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ και αφορούν διάφορα διαστήματα του 2012 και 2013.

Ο επιχειρηματίας δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Ο 89χρονος είχε συλληφθεί τους τελευταίους μήνες για ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούσαν βεβαιωμένα χρέη, μη απόδοση ΦΠΑ, ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώχευση

Η πτώχευση της εταιρείας ένδυσης «Φωκάς» αποφασίστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 4668/14). Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη έκανε δεκτό το αίτημα πιστωτή της εταιρείας που ζητούσε αυτή να πτωχεύσει ώστε ο ίδιος να εισπράξει χρέη της τάξης των 40.000 ευρώ.

Άλλαξε χέρια και η «ναυαρχίδα» στο Σύνταγμα

Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία είχε βάλει λουκέτο στο σύνολο των καταστημάτων της, με τη ναυαρχίδα της στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα να έχει αγοραστεί έναντι 5,9 εκατ. ευρώ από την Εθνική Πανγαία.

Η τελευταία είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμίσθωση του καταστήματος, στο πλαίσιο του οποίου εμφανίστηκαν συνολικά 16 ενδιαφερόμενοι.

Πόσα χρωστάει

Η εταιρεία από τις 31/8/2012, όπως σημειώνεται, παρουσίαζε χρέη προς τράπεζες ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, προς προμηθευτές περίπου 15 εκατ. ευρώ, προς το Δημόσιο 4,8 εκατ. ευρώ και προς το προσωπικό 1,2 εκατ. ευρώ.

Η «Φωκάς» είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών από τον Αύγουστο του 2012, όταν οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν στα 66,2 εκατ. ευρώ (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω ποσά). Βέβαια, το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι σήμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού έχει μεσολαβήσει μεγάλος αριθμός μηνών κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Οι ζημιές αυτές, σε συνδυασμό με τα υψηλά έξοδα παραγωγής, το υψηλό κόστος διοικητικής λειτουργίας, την αύξηση των υποχρεώσεων, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της «Φωκάς», και τη σταδιακή πτώση των πωλήσεων από το 2010, ενισχύθηκαν με αλματώδεις ρυθμούς.

Έτσι, από οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα και ένα «στοκατζίδικο» στην Αθήνα που διέθετε η αλυσίδα το 2008, απασχολώντας 1.500 εργαζομένους, σήμερα όλα τα παραρτήματα της «Φωκάς» έχουν βάλει λουκέτο.

Από το 1936

Η «Φωκάς» είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων «Βεργόπουλος» που ίδρυσαν το 1936 τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς. Το 1958 η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Φωκάς», ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

Το 1990 η «Φωκάς» συνέχισε να επεκτείνεται, στα μέσα της δεκαετίας προχώρησε σε συμφωνία με την «Esprit» και στα τέλη της δεκαετίας-αρχές της επόμενης ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.

Στη δεύτερη γενιά διακυβέρνησης της εταιρείας στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η κυρία Φωκά υπήρξε σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, επικεφαλής της Arcon Constructions (απέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99 τον Δεκέμβριο 2011), ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης