Για οφειλές-μαμούθ προς το Δημόσιο, που πλησιάζουν τα 19 δισ. ευρώ, συνελήφθησαν το πρωί τρία άτομα στην Αθήνα από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρία πρώην στελέχη της χρηματιστηριακής ανώνυμης εταιρείας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και συγκεκριμένα τον 40χρονο πρώην αντιπρόεδρό της, Θόδωρο Πρινιωτάκη, και τις δύο αδελφές του, Αικατερίνη και Χριστίνα, ηλικίας 37 και 30 ετών, πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Για καθένα εξ αυτών έχουν βεβαιωθεί χρέη 6.388.681.939,10 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο», αφορά σε επενδύσεις τμήματος των αποθεματικών ορισμένων ελληνικών ταμείων επικουρικών συντάξεων σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα.

Συνολικά, στο διάστημα 2005-2007 που διερεύνησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, 8 δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,8 δις ευρώ αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Η επιτροπή ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με μόνο ένα από αυτά, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2007, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία:

– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)
– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ)
– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ)
– Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).

Με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ψηφίστηκε στις 10 Ιουλίου 2007 ο νόμος 3586/07 «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στις 31 Αυγούστου 2007 η JP Morgan αγόρασε ξανά το ομόλογο από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό καταβλήθηκε στα τέσσερα ταμεία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.067.762,48 ευρώ.

Στις 3 Μαρτίου 2010 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν οι τρεις μέτοχοι της «Ακρόπολις» (Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής Πρινιωτάκης και Θοδωρής Πρινιωτάκης) με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Στην εταιρεία επιβλήθηκε από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αφορμή εικονικές συναλλαγές κατά την πώληση 20 ομολόγων σταθερού επιτοκίου συνολικής αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΤΕΑΔΥ στο διάστημα 2005-2006.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για την πώληση των 20 ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας τον συνολικό τζίρο από τα 180 εκατομμύρια στα 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Η εξόφληση του προστίμου ακόμη εκκρεμεί.

Αθωωτική απόφαση στην πρώτη δίκη των ομολόγων

Έπειτα από εξέταση δεκάδων μαρτύρων, η εισαγγελία κατέθεσε απαλλακτική πρόταση, την όποια έκανε δεκτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση. Στις 28 Φεβρουαρίου 2012 το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση πως «οι τιμές ΗΔΑΤ κατά τη διερευνηθείσα περίοδο δεν ήταν καλύτερες τιμές αγοράς, ούτε μπορούσαν και έπρεπε να επιτευχθούν από τους συναλλασσομένους, αλλά απλώς και μόνο τιμές αποτίμησης των επίμαχων ομολόγων, ότι οι πρόεδροι ενήργησαν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων και χωρίς να τους ασκηθεί οποιαδήποτε επιρροή από τους εκπροσώπους των χρηματιστηριακών εταιρειών και ότι ουδέν περί ΗΔΑΤ γνώριζαν, ούτε είχαν εξάλλου θεσμοθετημένη υποχρέωση συναλλαγής μέσω ΗΔΑΤ ή σε τιμές ΗΔΑΤ». Όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ομολόγων σταθερού επιτοκίου αθωώθηκαν.

Να σημειωθεί πως τα ονόματα τριών μελών της οικογένειας Πρινιωτάκη φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ που διαβιβάστηκε τη Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης