Αν συχνάζετε σε γυμναστήρια ή έχετε φίλους που ασχολούνται με την άσκηση, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει την πρόσφατη θεωρία που υποστηρίζει ότι πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με τη συνήθεια να τρώμε 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και κάποιοι έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια νέα διατροφική συνήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι η πρακτική που μας παροτρύνει να τρώμε περισσότερα και πιο μικρά γεύματα δεδομένου ότι αυτά θα είναι όσο το δυνατόν θρεπτικά και υγιεινά- σίγουρα μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Η κύρια φιλοσοφία αυτής της διατροφικής συνήθειας είναι ότι τα μικρά γεύματα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, αφού δίνουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να χειρίζεται καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνουμε, απορροφώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Στην ουσία, κατανέμοντας τις θερμίδες σε 6 μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και την καύση των θερμίδων κατά 10%. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν πολλά και μικρά γεύματα, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) και σταθερά επίπεδα συσσώρευσης λίπους και σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, καλό θα ήταν να ακολουθήσει την διατροφική αρχή του «τρώω μικρά γεύματα και πιο συχνά», η οποία υπόσχεται αποτελεσματικότερο τρόπο καύσης της τροφής. Φροντίστε λοιπόν να «τσιμπάτε» σωστά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό τον τρόπο, θα αισθάνεστε συνεχώς γεμάτοι ενέργεια και θα χάνετε βάρος, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας.

Βέβαια, η ρουτίνα των 3 γευμάτων την ημέρα (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) είναι σαφώς πιο εύκολη, μιας και για τους περισσότερους από εμάς το ωράριο της εργασίας μας είναι 9-5 και η ευκαιρία για διαλείμματα ελάχιστη. Τις περισσότερες φορές, η προσπάθεια για μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία, λειτουργεί εις βάρος της υγείας μας, περνάνε 4-5 ώρες χωρίς να έχουμε φάει τίποτα και το σώμα μας αντιδρά αρνητικά, αφού καταλήγουμε να του προσφέρουμε λίγα γεύματα σε υπερβολικές ποσότητες.

Πρέπει φυσικά να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε πολλά γεύματα την ημέρα, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και μεγάλες ποσότητες τροφής. Ανάλογα με τις θερμίδες που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να χάσει βάρος, θα πρέπει να μοιράζει αντίστοιχα και την ποσότητα της τροφής του σε 6 μίνι γεύματα που θα περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

Θα χρειαστεί λίγη υπομονή και επιμονή, αλλά πιστέψτε με ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης