Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Αυστραλία καταδίκασε την Τετάρτη τις «κατασκευασμένες» ειδήσεις κάποιων αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες με στόχο την Κίνα.

«Τους τελευταίους μήνες μερικά ειδησεογραφικά μέσα της Αυστραλίας έχουν επανειλημμένα κατασκευάσει ειδήσεις για δήθεν επιρροή και διείσδυση της Κίνας στην Αυστραλία. Αυτές οι ειδήσεις, οι οποίες μας γυρίζουν στην νοοτροπία και την ιδεολογικη μεροληψία του Ψυχρού Πολέμου, αντανακλούν μία αντικινεζική υστερία και παράνοια» δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο, μερικά αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κίνα προσπαθεί να «διεισδύσει» στην πολιτική της Αυστραλίας για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων.

«Οι ειδήσεις αυτές όχι μόνο κατηγόρησαν αδικαιολόγητα την κινεζική κυβέρνηση, αλλά διέσυραν με ασυνείδητο τρόπο τους κινέζους φοιτητές καθώς και την κινεζική κοινότητα στην Αυστραλία με φυλετικές προκαταλήψεις, γεγονός που αμαύρωσε την εικόνα της χώρας ως πολυπολιτισμική κοινωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης οτι κάποιοι Αυστραλοί πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέβησαν επίσης σε ανεύθυνα σχόλια εις βάρος της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος κατέστησε σαφές οτι η Κίνα έχει δεσμευτεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με άλλες χώρες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, το οποίο αποτελεί μία απο τις κύριες αρχές της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αυστραλίας ή να ασκήσει επιρροή στην πολιτική της διαδικασία μέσω πολιτικών δωρεών. Καλούμε την αυστραλιανή πλευρά να κοιτάξει την Κίνα και τις διμερείς σχέσεις με αντικειμενικό, δίκαιο και ορθολογικό τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης