Ενισχυμένος βγήκε ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Pedro Passos Coelho αναγκάστηκε να παραχωρήσει περισσότερα χαρτοφυλάκια στο δεξιό κόμμα «CDS-PP», προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία ο κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το κεντροδεξιό κόμμα «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (PSD). Μετά τον ανασχηματισμό, ο αριθμός των υπουργείων της κυβέρνησης αυξήθηκε από 12 σε 14 και ο αντίστοιχος αριθμός των υπουργών που προέρχονται από το «CDS-PP» από τρεις σε τέσσερις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης του «CDS-PP», Paulo Portas, o οποίος είχε προκαλέσει την πολιτική κρίση υποβάλλοντας παραίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών σε ένδειξη για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, ορκίστηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα βασικά του καθήκοντα θα είναι και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής καθώς και οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της. Η Λισαβώνα έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση με την οποία θα λάβει συνολικά 78 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά της πάντως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «θνησιγενή» την κυβέρνηση και ξεκαθάρισαν πως ο ανασχηματισμός δεν θα αλλάξει την πολιτική λιτότητας που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά στην Πορτογαλία, έχοντας εκτοξεύσει την ανεργία στο 18%.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης