Πολλές εκατοντάδες Τούρκοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη εναντίον του ενδεχομένου μίας σύρραξης με τη Συρία, έπειτα από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που δίνει τη δικαιοδοσία στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, εάν κριθεί απαραίτητο, επιχειρήσεις στη Συρία και σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.

«Όχι στον πόλεμο», ήταν γραμμένο σε μία τεράστια επιγραφή που ύψωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Τάξιμ έπειτα από κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς και αναρχικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήθος καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει τον ρόλο του «εργολάβου των ΗΠΑ», παρασύροντας την Τουρκία σε έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» κατά της Συρίας.

«ΑΚΡ, πάρε τα χέρια σου από τη Συρία» και «ΗΠΑ, δολοφόνοι, έξω από τη Μέση Ανατολή», ήσαν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, που κυμάτιζαν κόκκινες και μαύρες σημαίες και φώναζαν κατά κύριο λόγο: «η σαρία, ο φασισμός, και ο σκοταδισμός δεν θα περάσουν».

Νωρίτερα, το απόγευμα, στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον 30 περίπου διαδηλωτών που είχαν πλησιάσει κοντά στο κτήριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Το βίντεο είναι από την αντιπολεμική διαμαρτυρία στην Άγκυρα και η φωτογραφία από την Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης