Με επισκέφθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι στο εξωτερικό σχετικό με την υπεράσπιση σημαντικών πετρελαϊκών συμφερόντων της χώρας του.

Στο πέρασμά του από την Κούβα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να έρθει σε επαφή μαζί μου και να με χαιρετήσει προσωπικά όπως είχε υποσχεθεί στις 13 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχοντας το προνόμιο να κλείσω τα 88 χρόνια. Εκείνη την ημέρα μου χάρισε κάποια φρούτα, ανάμεσά τους, κάποια πολύ μικρά σας πέρλες, που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου κι έχουν εξαιρετική γεύση. Επίσης μου χάρισε μία αθλητική φόρμα, δώρο των Βενεζουελάνων αθλητών που αναζητούν δάφνες για την χώρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά που εκπλήρωσε τόσο σύντομα την επίσκεψή του, όχι μόνο για την τιμή της παρουσίας του και της ταχείας δράσης που απαιτεί το δύσκολο έργο να συνεχίσει τον επικό αγώνα του Ούγκο Τσάβες, αλλά επίσης, και για τις εξαιρετικές ενέργειες που διεξάγει.  Ο κόσμος μας βιώνει μία εξαιρετική και μοναδική στιγμή. Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που το αναγνωρίζουν αυτό. Μεταξύ πολλών γεγονότων, ένα από τα πιο δραματικά είναι η γενοκτονία που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι μεταξύ της ερήμου, της θάλασσας και της στρατιωτικής δύναμης μίας χώρας της Μέσης Ανατολής, όπου η ισχυρότερη αυτοκρατορία που έχει ποτέ υπάρξει, έχει δημιουργήσει, μέσα σε μισό αιώνα, και με κόστος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, που πλησιάζει τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια, μία εξελιγμένη και στρατιωτική πυρηνική δύναμη. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: Ποιος κυβερνάει ποιον; Οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ ή το Ισραήλ τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Τα γεγονότα είναι ορατά. Προγραμματισμένοι πύραυλοι, γρήγορα και ακριβή βομβαρδιστικά, πυροβολικό και σύγχρονα τεθωρακισμένα, επιτίθενται σε κτίρια γεμάτα με ανθρώπους, καθώς και νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες, σκοτώνοντας παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, μητέρες και πατέρες ανυπεράσπιστους.

Χωρίς να αναφερθούμε σε προηγούμενες χιλιετίες, αλλά σε μάχες που συνέβησαν πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: ο πόλεμος της Αιθιοπίας, ο εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας, ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα, ο πόλεμος της Ιαπωνίας για να κατακτήσει την Κίνα, παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική∙ γεγονότα που προκάλεσαν αναστάτωση, αλλά δεν έχουν καμία ομοιότητα με τις ανατριχιαστικές σκηνές που σήμερα παρατηρούνται στις εικόνες που κάθε πολίτης βλέπει στο σπίτι του από την τηλεόραση. Οι πολιτικοί αναστατώνονται και το χάος είναι εμφανές στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτό κατέληξε τόσο χρήσιμη η συνάντηση με τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο. Μου φάνηκε, ωστόσο, ότι η σιωπή δεν θα ωφελήσει κάποιον. Με κάθε ειλικρίνεια των συνεχάρη για όσα κάνει για τον μαρτυρικό λαό της Λωρίδας της Γάζας. Οι χώρες που ζουν μία τραγωδία αξίζουν μία συνεχή βοήθεια, ισότιμη με τους πόρους της χώρας που τους την προσφέρει, όσο δύσκολη και αν είναι η δική της κατάσταση. Αυτό έκανε η Κούβα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της, στο πλαίσιο του έντονου αποκλεισμού από τους Αμερικάνους που διαρκεί για πάνω από μισό αιώνα.

Αυτό που κάνει η Βενεζουέλα είναι παραδειγματικό. Είναι γνωστά τα αξιόποινα μέτρα του ιμπεριαλισμού εναντίον της, από τότε που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Τσάβες με τη στήριξη της φασιστικής ολιγαρχίας της Βενεζουέλας, και να τον διαγράψουν αν ήταν δυνατόν.

Αυτός όμως, ποτέ δεν ταλαντεύτηκε και ήταν αλληλέγγυος με την πατρίδα μας στους πιο δύσκολους καιρούς. Συνεχάρην τον Μαδούρο για την εξαιρετική του αλληλεγγύη με τον ηρωικό λαό της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις έφτασαν τα πρώτα νέα της γενοκτονίας και του μεγάλου αριθμού τραυματισμένων ή δολοφονημένων παιδιών, μανάδων και άλλων ανθρώπων από τις επιθέσεις γενοκτονίας του Ισραήλ, διέταξε να προετοιμαστεί ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, βορειοαμερικανικής κατασκευής, που μόνο με μεγάλες δυσκολίες μπορεί να ξεπεραστεί ο αποκλεισμός ανταλλακτικών από τους κατασκευαστές του, και το έστειλε με εξοπλισμό, φάρμακα και βασικά τρόφιμα στην Αίγυπτο με προορισμό την Γάζα. Έστειλε επίσης τον ακούραστο Υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, προκειμένου να φροντίσει ώστε να φτάσει η βοήθεια σε αυτούς που απεγνωσμένα την χρειάζονταν.

Από εκείνη τη στιγμή, οι γενναίοι βενεζουελάνοι πιλότοι μεταφέρουν το ανθρωπιστικό τους φορτίο, που επιτρέπει να σώσει μητέρες, παιδιά και ηλικιωμένους από το θάνατο. Παρόλα αυτά διάβασα σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP από τη Βενεζουέλα, δηλώσεις από την «Ένωση Κλινικών και Νοσοκομείων της Βενεζουέλας, (που ομαδοποιεί «Ιδιωτικά Κέντρα Υγείας της χώρας»), ζητώντας από την Κυβέρνηση να κηρύξει «Ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπίσει «την έλλειψη προμηθειών, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών» που ισχυρίζονται, «θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων».

Τι τεράστια σύμπτωση! Αυτό το αίτημα γίνεται ακριβώς όταν στη Λωρίδα της Γάζας παράγεται από τους ισραηλινούς-γιάνκηδες, η γενοκτονία της φτωχότερης και πιο πυκνοκατοικημένης ζώνης αυτής της κοινότητας που ζει εκεί χιλιετίες.

Αυτό είναι που κάνει τόσο άξια τη συμπεριφορά του Μαδούρο, των στρατιωτικών και ειδικευόμενων βενεζουελάνων, οι οποίοι πραγματοποιούν μία τόσο υποδειγματική δράση ενάντια στην τραγωδία του αδερφού λαού της Παλαιστίνης.

Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν μπροστά σε αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός, αν ο Homo Sapiens καταφέρει να επιβιώσει –κάτι που εξαρτάται από τον ίδιο-, και δεν θα εξαλείψει τον εαυτό του. Κατά τη διάρκεια περιοδείας σε τομείς που αφορούν σε μεγάλες διατροφικές προοπτικές, ερώτησα δύο εργαζόμενες, αν γνώριζαν τον συνοδό μου. Τον κοίταξαν καλά και είπαν: «Ο πρόεδρος Μαδούρο», και χαμογέλασαν πονηρά.

Τις ρώτησα τι βαθμό σχολικής εκπαίδευσης είχαν. Η νεότερη είπε: «12 τάξεις». Η άλλη, ακόμα νέα και δυνατή, απάντησε πως ήταν απόφοιτη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, κι όμως εργαζόταν για αρκετά χρόνια. Τέλος τις ρώτησα αν θα ήταν πρόθυμες να εργαστούν στη Βενεζουέλα, και με ενθουσιασμό μου απάντησαν: «Μα φυσικά και ναι!».

Δεν θα επεκταθώ και σκοπεύω να δημοσιεύσω την παρούσα επιστολή σήμερα, όπως το εξέφρασα στον Βενεζουελάνο Πρόεδρο.



*Το δημοσίευμα μας εστάλη από την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Το άρθρο του Φιντέλ Κάστρο Ρους, με τίτλο «Η Αληθινή Φιλία» και με ημερομηνία 21-08-2014, αναφέρεται στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, την περασμένη Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης