«Δεν θα επιστραφεί στην Ινδία το διαμάντι των 105 καρατίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, παρομοιάζοντας την υπόθεση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.

Πρόκειται για το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ, το οποίο ήταν δώρο από τον αποικιακό Βρετανό διοικητή της Ινδίας στη βασίλισσα Βικτώρια το 1850 και το στέμμα που το φέρει πρόκειται να φορεθεί από την Kate Middleton σε επίσημες περιστάσεις, όταν το ζευγάρι, δεύτερο στη σειρά για τη βασιλική διαδοχή, ανέβει στον θρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα» πρόσθεσε ο Cameron για τα μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου, για τα οποία η Αθήνα ζητεί εδώ και χρόνια την επιστροφή τους.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ’ όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στις επιστροφές. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους της Ινδίας ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τα δεινά που προκάλεσε στη χώρα το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης