Αλγεινή εντύπωση και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει παγκοσμίως η επιλογή μεγάλων μέσων ενημέρωσης, όπως είναι η αμερικάνικη Wall Street Journal, να δημοσιεύσουν ολοσέλιδες καταχωρήσεις που απηχούν την προπαγάνδα του τουρκικού κράτους σχετικά με την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εν όψει της 101ης μαύρης επετείου του γεγονότος, στις 24 Απριλίου. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη καμπάνια, καθώς η ίδια διαφήμιση τοποθετήθηκε επίσης σε κεντρικά σημεία της Βοστόνης, αλλά και στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης.

Πίσω από τη διαφήμιση είναι η τουρκική πλατφόρμα FactCheckArmenia.com, και στην οποία διαβάζουμε ότι «η Αλήθεια ισοδυναμεί με την Ειρήνη», με ένα χέρι βαμμένο στα χρώματα της τουρκικής σημαίας να κάνει το σήμα της ειρήνης, ενώ αντίθετα δύο χέρια, στα χρώματα της αρμενικής και της ρωσικής σημαίας, να σταυρώνουν τα δάχτυλά τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Θυμόμαστε και θρηνούμε για τις ζωές των Τούρκων και Αρμενίων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής σύγκρουσης του 1915, γνωστής και ως η Τραγωδία του 1915. Προχωράμε μπροστά με διαφάνεια, αλήθεια και κατανόηση ώστε να επιτύχουμε ειρηνικές λύσεις», αναφέρουν οι αρνητές της Γενοκτονίας. Ως στοιχείο… επιβεβαίωσης αλλά και απόδοσης ευθυνών στο θύμα και όχι στον θύτη, επικαλούνται τη φράση του πρώτου πρωθυπουργού του αρμενικού κράτους, ο οποίος αφού είδε τον λαό του να ξεκληρίζεται, δήλωσε τότε ότι «θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ειρηνική γλώσσα με τους Τούρκους, αλλά δεν το κάναμε».

Η διαφήμιση αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, όπως ήταν επόμενο, και η εφημερίδα απάντησε ότι… πολιτική της είναι να δημοσιεύει πληρωμένες καταχωρήσεις, ακόμη κι αν είναι «προπαγανδιστικές», επισημαίνοντας όμως ότι δεν απηχούν και τη θέση της Wall Street Journal. Στην πόλη της Βοστόνης οι διαφημίσεις αφαιρέθηκαν το ίδιο 24ωρο, στη Νέα Υόρκη όμως παραμένουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατφόρμα FactCheckArmenia.com προβάλλει τα αιματηρά ιστορικά γεγονότα της εποχής των αρχών του 20ου αιώνα από τη δική της σκοπιά, επισημαίνοντας ότι οι Αρμένιοι που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λιγότεροι από 1,5 εκατομμύριο, ενώ αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επειδή οι Αρμένιοι -συλλογικά- ήταν ένοχοι για προδοσία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία…

Διαβάστε το αφιέρωμα του zougla.gr για τη Γενοκτονία των Αρμενίων:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης