ΕΕ: Έκκληση των Βρυξελλών για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε

ΕΕ: Έκκληση των Βρυξελλών για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για διάλογο στη Ζιμπάμπουε και για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, που ξέσπασε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας.

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», είπε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση και να ξεκινήσουν διάλογο «με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτήρια και τη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αξιωματούχων του στρατού, ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη περί εκδήλωσης πραξικοπήματος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 15:16