Νεκρός από σκάγια εντοπίστηκε ένας άνδρας στην Αλεξάνδρεια κατά τη σημερινή τέταρτη επέτειο της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων Ασφαλείας της Αιγύπτου. Αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν ένοπλος.

Σ’ ένα ξεχωριστό περιστατικό, μια βόμβα εξερράγη κοντά σε αθλητικό όμιλο της πρωτεύουσας Καΐρου, στην είσοδο του οποίου βρίσκονταν αστυνομικοί. Στην Μπαχέιρα, στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από το Κάιρο, δύο μαχητές σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βόμβες τις οποίες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα πάνοπλοι αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα, απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ, πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά το παρελθόν ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και εξαγριωμένους διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιματηρά γεγονότα συνέβησαν στη σκιά του θανάτου διαδηλώτριας κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως η Σαϊμάα Σαμπάγκ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στην πλάτη, υπογραμμίζοντας πως σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της. Περίπου 1.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της.

Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν τεταμένη την κατάσταση στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας πως η τέταρτη επέτειος της Αραβικής Άνοιξης στη χώρα αποτελεί δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ισλαμιστές και φιλελεύθεροι ακτιβιστές συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη βίαιη ανατροπή από τον στρατό του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις για τις… φαραωνικές πρακτικές που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης