Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε κατηγορηματικά σήμερα τα πυρά από τη Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε αμάχους στο μεθοριακό τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε, ενώ κάλεσε παράλληλα όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε και τα δύο μέρη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Συρία να ζητήσει συγγνώμη και να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο τραγικό γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση όμως κλιμακώνεται, καθώς συνεδριάζει η τουρκική Εθνοσυνέλευση με πρόταση του πρωθυπουργού της Τουρκίας για χρήση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τουρκικά πυρά πλήττουν ήδη συριακά εδάφη.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο κυριότερος σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, έγραψε σήμερα στο προσωπικό του Twitter ότι η Τουρκία «δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο με τη Συρία, αλλά θα προστατέψει τα σύνορά της». Όπως μετέδωσε το Reuters, ο ίδιος είπε πως «οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν».

«Καταδικάζω κατηγορηματικά τους βομβαρδισμούς από τις συριακές δυνάμεις της τουρκικής μεθοριακής πόλης Ακτσάκαλε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον, πριν καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Το επεισόδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες» προειδοποίησε η Άστον. Κάλεσε τις συριακές Αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος στη βία και να σεβαστούν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών». «Τέτοιες παραβιάσεις της τουρκικής κυριαρχίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει πόλεμος» δηλώνει ο Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μιλώντας για την υπό συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση για «να γίνει, αν παραστεί ανάγκη, χρήση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Συρίας», ο Άκντογαν αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η πρόταση είναι σαφής, αφού είναι δεδομένο ότι πρόκειται για τη Συρία». «Η Τουρκία έχει την αναγκαία στήριξη του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας και αυτό είναι διπλωματική επιτυχία» είπε και τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν με πυρά πυροβολικού οι στρατιωτικοί στόχοι με σκοπό την αποτροπή». «Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από τη στάση της απέναντι πλευράς» συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Αντιδρά η τουρκική αντιπολίτευση

Η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να απωθήσει διαδηλωτές κατά του πολέμου που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο σήμερα, καθώς οι βουλευτές συζητούσαν -κεκλεισμένων των θυρών- σχέδιο απόφασης που εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. «Σε περιπέτειες οδηγείται η Τουρκία με τις αποφάσεις του πλέον ανεπαρκούς υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας» δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Μιλώντας στην ολομέλεια πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΡΛΚ, Μουχαρέμ Ιντζέ, υποστήριξε ότι η πρόταση είναι «αόριστη». Τονίζοντας ότι στην πρόταση γίνεται λόγος για αποστολή των τουρκικών δυνάμεων «σε ξένες χώρες», είπε πως «με την άδεια αυτή μπορείτε να κάνετε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν διευκρινίζεται ούτε η περιοχή ούτε η έκταση της επιχείρησης». Χαρακτήρισε και «αντισυνταγματική» την πρόταση, λέγοντας πως, ενώ το Σύνταγμα κάνει λόγο για επίθεση, στην πρόταση αναφέρεται πως οι ενέργειες βρίσκονται «στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από ποιον ακριβώς προήλθαν τα πυρά που έπληξαν χθες την περιοχή Ακτσάκαλε, εννοώντας ότι είναι αόριστο αν τα πυρά προήλθαν από το καθεστώς Άσαντ ή τον «Ελεύθερο Στρατό της Συρίας». «Θα οδηγήσετε σε περιπέτειες την Τουρκία με τις περιπέτειες του πλέον ανεπαρκούς υπουργού Εξωτερικών στην ιστορία της Τουρκίας» είπε ο κ. Ιντζέ.

Εναντίον της πρότασης τάχθηκε και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης τάχθηκε εναντίον της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, υπονοώντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με πλειοψηφία επί των παρευρισκόμενων βουλευτών.

[Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 326, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 135, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 51, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας 29, Ανεξάρτητοι 9, Κόμμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας 1, κενή έδρα 1 (Σύνολο 550)].

Έχουν αρχίσει επιχειρήσεις…

Την περασμένη εβδομάδα, τουρκικά ραντάρ στα σύνορα με τη Συρία εντόπισαν και κατέγραψαν κινήσεις συριακών μονάδων. Με βάση αυτές τις καταγραφές, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Άγκυρα ήταν βέβαιη από πού προέρχονταν οι όλμοι που εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη ημέρα και κατέπεσαν σε τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία. Όπως επίσης ήταν βέβαιοι πως το χτύπημα ήταν εσκεμμένο. Ο τουρκικός στρατός δεν άργησε να απαντήσει και να βάλει εναντίον συριακών μονάδων οι οποίες στάθμευαν εντός της συριακής επικράτειας σε βάθος 3 έως 5 χλμ.. Το τουρκικό πυροβολικό πλήττει στόχους κοντά στην παραμεθόρια πόλη Τελ Αμπιάντ για δεύτερη ημέρα σήμερα, μετέδωσε το Reuters.

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στις επίγειες επιχειρήσεις, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, επιστράτευσαν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί τουρκικά στρατεύματα έβαλαν και πάλι εναντίον συριακών θέσεων.

Καθώς συνεδριάζει εκτάκτως το τουρκικό Κοινοβούλιο, για να αποφασίσει για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, κατά τη γνώμη Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών, υπάρχει πλέον η δικαιολογία που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα μιας περιφερειακής εστίας πολέμου δεν μοιάζει πια τόσο μακρινή.

H διεθνής κοινότητα διστάζει να προχωρήσει σε στρατιωτικές κινήσεις

Εάν πράγματι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, θα φανεί πολύ σύντομα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει μόνη της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας των προσφύγων χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, άλλων εταίρων της Δύσης αλλά και του αραβικού κόσμου.

Τουρκική επιστολή διαμαρτυρίας προς τα Η.Ε. καλούσε «να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εγγυηθεί ότι η Συρία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Τουρκίας». Πέραν αυτού, έπειτα από αίτηση της Άγκυρας, συγκλήθηκε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Τουρκία. Τα 28 κράτη-μέλη σε ανακοίνωσή τους καταδίκασαν τις ενέργειες της Συρίας και τις χαρακτήρισαν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να επέμβει άμεσα στρατιωτικά. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως το θέμα θα παραπεμφθεί προς λύση μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας κάλεσε να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Η στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας στη συριακή επίθεση με βλήματα όλμου που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Τούρκους πολίτες είναι απολύτως κατανοητή, αλλά πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ από τη Βουδαπέστη. «Η τουρκική απάντηση είναι κατανοητή, έγινε μια προκλητική ενέργεια, Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας από τις δυνάμεις μιας άλλης χώρας» επεσήμανε ο Χέιγκ. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την Τουρκία, αλλά δεν επιθυμούμε τη συνέχιση της κλιμάκωσης μετά το επεισόδιο αυτό» πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η συριακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι «δεν θα επαναληφθεί άλλο παρόμοιο επεισόδιο, ώστε να αποφευχθεί η ένταση στα σύνορα με την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες». Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη Συρία, αλλά και την ανάγκη μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.



Μεσολάβηση Ρώσου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε σήμερα τη Συρία να δηλώσει δημόσια πως η επίθεση στα τουρκικά σύνορα ήταν ατύχημα και δεν θα επαναληφθεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Ο Λαβρόφ απηύθυνε επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά την επίθεση χθες, Τετάρτη, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Τούρκους αμάχους. «Μέσω του πρέσβη μας στη Συρία, επικοινωνήσαμε με τις Αρχές της Δαμασκού, που μας βεβαίωσαν πως αυτό που συνέβη στα σύνορα με την Τουρκία ήταν ένα τραγικό ατύχημα και δεν θα ξανασυμβεί» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ. «Θεωρούμε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να το ανακοινώσει επισήμως η Δαμασκός» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης