LIVE EIKONA ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνές απόλυτης αγριότητας εκτυλίσσονται από χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών να συνεχίζονται αδιάκοπα, με αφορμή το μεγαλόπνοο οικιστικό σχέδιο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βαριά τραυματισμένη μία τουρίστριαΣήμερα στη διάρκεια βίαιης επέμβασης μονάδας καταστολής της τουρκικής αστυνομίας κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, που έχουν κατασκηνώσει εδώ και αρκετές ημέρες σε πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και μία τουρίστρια.

Πληροφορίες της τουρκικής ιστοσελίδας haberedikkat.com κάνουν λόγο για έναν νεκρό φοιτητή χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες του θανάτου. Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης διέψευσε την είδηση.
 
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το Γκεζί Παρκ, στην πλατεία Ταξίμ, το νευραλγικό κέντρο στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.


(O φοιτητής)

Τα video που ακολουθούν είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Πρώτη είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, φωτ: μία τουρίστρια στο έδαφος με τραύμα στο κεφάλι της)


(Οι διαδηλωτές καίνε τις σκηνές τους)


(Δακρυγόνα στο Μετρό)

Οργή για το σχέδιο του Ερντογάν

Οι διαδηλωτές, κάτοικοι της πόλης, όλων των ηλικιών, ήθελαν να καταγγείλουν το οικιστικό σχέδιο σε αυτό το σημείο του δήμου, το οποίο προβλέπει κατεδαφίσεις κτισμάτων και το ξερίζωμα μερικών από τα 600 δένδρα που αποτελούν τον πνεύμονα αυτής της πλευράς της πόλης. Οθωμανικά στρατιωτικά παραπήγματα θα αναπαλαιωθούν επίσης σε αυτό το μέρος και θα ανεγερθούν ένα πολιτισμικό και ένα εμπορικό κέντρο.

Από τη Δευτέρα, όταν εκσκαφείς «εισέβαλαν» στην περιοχή, κάτοικοι, λάτρεις του πάρκου και οικολόγοι ακτιβιστές περιφρουρούν τον χώρο, έχοντας την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης. Καθημερινά έρχονταν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης, υποστηρίζοντας ότι τα έργα είναι παράνομα. Μετά τη σημερινή επέμβαση, οι διαδηλωτές άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται γύρω από το πάρκο.

Το πάρκο, που κατασκευάστηκε το 1940, περιορίστηκε σταδιακά από τα πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν γύρω από αυτό. Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης, που αριθμεί 15 εκατομμύρια κατοίκους και ελέγχεται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, διαβεβαίωσε ότι τα δένδρα που θα ξεριζωθούν θα ξαναφυτευτούν αλλού και ότι τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικιστικού σχεδίου για πεζοδρόμηση της πλατείας Ταξίμ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η πλατεία Ταξίμ είναι κατά παράδοση το μέρος όπου οργανώνονται οι διαδηλώσεις.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις μεθόδους καταστολής της τουρκικής αστυνομίας και τραυματισμούς πολιτών.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης