Την επόμενη Δευτέρα, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για «τρομοκρατικές πράξεις», σχεδόν εννέα μήνες από την ημέρα που σκότωσε 77 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο.

Αν και για την ενοχή του δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ακόμα και αν αρνείται να δηλώσει ένοχος, ο Μπρέιβικ παραδέχεται τα γεγονότα -το βασικό ζήτημα είναι η κατάσταση της πνευματικής του υγείας και ποια θα είναι η τύχη του: άσυλο ή φυλακή; Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ τοποθέτησε βόμβα στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά, φορώντας στολή αστυνομικού, πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ 69 ανθρώπους -κυρίως εφήβους- στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο.

Ποτέ στο παρελθόν, μια επίθεση μόνο ενός ατόμου δεν έχει προκαλέσει τόσους νεκρούς, σύμφωνα με τον Τζακ Λέβιν και τον Τζέιμς Αλαν, συγγραφείς πολλών βιβλίων για τους κατά συρροήν δολοφόνους.

«Έχουν σημειωθεί και άλλες σφαγές με περισσότερα θύματα με άλλους τύπους όπλων, όμως ποτέ με πυροβόλο» εξηγεί ο Λέβιν, καθηγητής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Νορθίστερν της Βοστόνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης