Οι βουλευτές των κομμάτων της πορτογαλικής Αριστεράς απέρριψαν την Τρίτη το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέρδο Πάσος Κοέλιο, προκαλώντας την κατάρρευσή της και ανοίγοντας το δρόμο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 123 βουλευτές των τριών κομμάτων της αριστεράς καταψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.Είναι η πρώτη φορά από το 1978 που μια κυβέρνηση καταρρέει λίγες ημέρες μετά την εκλογή της.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του  Κοέλιο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πέρασε στα χέρια της Αριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέρδο Πάσος Κοέλιο έγινε μέλος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη πρόεδρός της το 1991. Την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής για την περιφέρεια Βίλα Ρεάλ, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1999. Εξελέγη αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2005, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος το 2008, χάνοντας από τη Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, πράγμα που κατάφερε το 2010.

Μέχρι το 2010, προσπάθησε να πείσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζοζέ Σόκρατες να λάβει μέτρα λιτότητας προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα, πράγμα που δεν κατάφερε, ψηφίζοντας κατά στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου για ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας την κυβέρνηση Σόκρατες σε παραίτηση.

Η κυβέρνηση Κοέλιο κρεμόταν από μια κλωστή Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου 2011, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να πετύχει μια ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, νίκη, με τον Κοέλιο να γίνεται, τελικά, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του Πάουλο Πόρτας, που ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση του  Κοέλιο, κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2015 χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και κρεμόταν από μία κλωστή.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές 

Ο δείκτης PSI 20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 2,3%, ενώ χθες σημείωσε πτώση άνω του 4%. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από το υψηλό τετραμήνου που κατέγραψαν χθες, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει πτώση 6 μονάδων βάσης, στο 2,81%.

Ο Κοέλιο ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα – η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ – είχαν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.

Τα τρία αριστερά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απορρίψουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης