Κορυφώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις Η.Π.Α. και Φιλιππίνων που πραγματοποιούνται πολύ κοντά στο διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα, Παλαουάν, της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Τα «Μπαλικατάν» θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, 27 Απριλίου και εκτιμάται πως περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων 4.000 Αμερικανών) συμμετέχουν στα κοινά γυμνάσια των δύο χωρών σε μια περιοχή η οποία αποτελεί «μήλον της έριδος» ανάμεσα στην Κίνα και πέντε ακόμα κράτη.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, με το Πεκίνο να μην έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα «κρύβει» σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, με την Κίνα, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και τη Μαλαισία να συγκρούονται σε διπλωματικό επίπεδο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο έλεγχος της αλιείας αποτελεί ένα ακόμη σημείο προστριβών, κυρίως ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες. Αρκετά συχνά πολεμικά σκάφη των Φιλιππίνων έρχονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με κινεζικά αλιευτικά, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ναυτικά γυμνάσια Η.Π.Α.-Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 06:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης