Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο με τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολεμίων του εκπτώτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της χώρας με σημεία συγκέντρωσης την πλατεία Ταχρίρ και την πόλη Νασρ ενώ οι αρχές απαντούν με συνεχή ρίψη δακρυγόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει αυτή την ώρα το CNN, ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο έχει ανέλθει στους 75, με τους μισούς να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες ενώ οι τραυματίες από τις συγκρούσεις υπολογίζονται στους 1.000. To Associated Press κάνει λόγο για 70 νεκρούς, ενώ το αραβικό Al Jazeera μεταδίδει πως 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το εν λόγω πρακτορείο, 90 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν εγκλωβιστεί σε τζαμί στην Αλεξάνδρεια. Στο μεταξύ, οπλισμένοι οπαδοί σπάνε τα τζάμια ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών και πετούν πέτρες.

Στο Κάιρο, υποστηρικτές του Μόρσι ανέφεραν ότι ένας πολίτης ο οποίος ήταν υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχασε τη ζωή του όταν «κακοποιοί» άνοιξαν πυρ με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο θα απομακρυνθούν με συνοπτικές και νόμιμες διαδικασίες. Ο κ. Ιμπραχίμ είπε ότι θα εξεταστούν οι καταγγελίες από τους κατοίκους των περιοχών και σύντομα οι διαμαρτυρίες θα λάβουν τέλος. Όπως επεσήμανε, οι διαδηλώσεις αναμένεται να εκκαθαριστούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής. 

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαμηνύει ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα παραμείνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ της δημοκρατίας και του Μοχάμεντ Μόρσι. Σημειώνεται ότι, οι υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποιούν ολονύκτιες διαμαρτυρίες επί ένα συνεχή μήνα, απαιτώντας την επιστροφή του πρώην προέδρου.

Αναφορικά με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, πληροφορίες θέλουν να έχει μεταφερθεί από τη μυστική τοποθεσία όπου κρατείτο από τις 3 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, σε φυλακή της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή δύο πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά του Μοχάμεντ Μόρσι ξεκίνησαν με τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου να κρατούν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του Μόρσι και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του.



Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης