Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ, ενώ επιπλέον δεσμεύτηκε ότι ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του θα ανακαταλάβουν την πόλη Ταλ Ριφάατ στην περιοχή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, που τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) στη βόρεια Συρία, βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου.

«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 18 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά αποτελούν παράλληλα έναν πολύτιμο σύμμαχο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί»«Εξοντώσαμε 3,747 τρομοκράτες στο Αφρίν», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ξεκινάει τώρα νέα επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ. «Θυμηθείτε, σας το είχα πει ότι θα τους πιάναμε. Αυτοί θα τραπούν σε φυγή, εμείς θα τους κυνηγήσουμε. Η δουλειά δεν θα ολοκληρωθεί στο Αφρίν. Το PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) βρίσκεται στη Σιντζάρ. Εκεί θα πάμε και εμείς, σας είχα προειδοποιήσει. Οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει. Η μάχη είναι εσωτερική και εξωτερική», διακήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την επομένη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην ντε φάκτο αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Η Βαγδάτη διαψεύδει

Η Βαγδάτη διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις. «Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ.

Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το PKK δημιουργεί μια νέα βάση στο Σιντζάρ και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιτεθούν εναντίον του εάν χρειαστεί. Πηγές από το βόρειο Ιράκ ωστόσο είπαν την Παρασκευή ότι το PKK θα αποσυρθεί από το Σιντζάρ όπου εδραιώθηκε το 2014, αφού πήγε για να βοηθήσει τη μειονότητα των Γιαζίντι που δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, έχει εδώ και δεκαετίες τη βάση του στην οροσειρά Καντίλ του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Πηγή: Russia Today

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης