O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους μαχητές.

«Δεν είναι δυνατό για μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με εκείνους που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρησή του για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα προσπαθεί να καταστείλει ομάδες που απαιτούν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, ύστερα από σειρά βίαιων περιστατικών.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2013, αλλά κατέρρευσαν μετά την αποσταθεροποίηση στις γειτονικές χώρες του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και τις εκλογές στην Τουρκία, που δεν κατάφεραν να δώσουν σε κανένα κόμμα την αυτοδυναμία. 

Όσο για τις έτερες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε πως η «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία που συζητείται με τις ΗΠΑ θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή 1,7 εκατ. Σύρων προσφύγων που σήμερα έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης