Της Μαριάννας Μαρμαρά

Γαλλία. Σοσιαλιστής πρόεδρος. Ερωτικά σκάνδαλα. Εμπλοκή της κορσικανής μαφίας. Είναι το τετράπτυχο που συνθέτει το μονοπώλιο των αντιφατικών αποκαλύψεων που διαδέχεται η μία την άλλη για την ερωτική ζωή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ από την περασμένη Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η δημοτικότητα του σοσιαλιστή Ολάντ στον οποίο οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν επενδύσει πολλά πριν την εκλογή του το 2012, κατρακυλά συνεχώς εξαιτίας αφενός της αύξησης της ανεργίας, κι αφετέρου του συντηρητισμού μετά την επιλογή του να νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, έρχεται το περιοδικό Closer να την σπρώξει ακόμη πιο χαμηλά. Παρόλα αυτά, την Κυριακή, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η υπόθεση δεν έχει καμιά επίπτωση στην ήδη πολύ χαμηλή δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ και πως το 77% των Γάλλων θεωρεί πως εμπίπτει αυστηρά στη σφαίρα του ιδιωτικού.

Από την Πέμπτη οπότε και διαφημίστηκε το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ που αποδείκνυε τη σχέση του Γάλλου προέδρου με τη διάσημη Γαλλίδα κωμική ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ ενώ ο ίδιος συζεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, τα ερωτικά τερτίπια του Ολάντ είναι το κεντρικό θέμα των γαλλικών ΜΜΕ και όχι μόνο…

Το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση είχε θολώσει το παπαρατσίστικο εξώφυλλό του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό όπως κυκλοφόρησε την Παρασκευή

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien η 48χρονη Βαλερί Τριερβελέρ διαθέτει γραφεία στο προεδρικό μέγαρο και τον συνοδεύει στις επισκέψεις του στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από το στόμα του προέδρου το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή μερικά λεπτά πριν αποκαλυφθούν από το περιοδικό Closer. Η Τριερβελέρ, η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο την Παρασκευή λόγω «μεγάλης μελαγχολίας», «φαίνεται έτοιμη να συγχωρήσει, αλλά θέλει να μάθει πολύ γρήγορα ποιες είναι οι προθέσεις του Φρανσουά Ολάντ», γράφει σήμερα η εφημερίδα επικαλούμενη ένα μέλος του περιβάλλοντός της. Σημειώνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ούτε τη Βαλερί Τριερβελέρ με την οποία συνδέεται ερωτικά από το 2000, ούτε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τη μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. Μολονότι το γαλλικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτε αναφορικά με το καθεστώς της «Πρώτης Κυρίας», αποτελεί παράδοση αυτή η τελευταία να διαθέτει μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεσή της από το προεδρικό μέγαρο.

Ολάντ και Τριερβελέρ, μετά τη σαρωτική του νίκη στις 6 Μαΐου 2012 έναντι του Νικολά Σαρκοζί. Το παθιασμένο φιλί δεν μαρτυρούσε το σκάνδαλο που θα ακολουθούσε ενάμισι χρόνο αργότερα.

Τώρα, ακόμη μία αποκάλυψη που δίνει στο ερωτικό σκάνδαλο άλλες διαστάσεις, συνταράσσει ακόμη περισσότερο το εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης. Την Κυριακή οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των Mediapart και Le Point επιβεβαιώνουν με ρεπορτάζ τους ότι το διαμέρισμα που είχαν μετατρέψει ο Ολάντ και η Γκαγιέ σε ερωτική φωλίτσα είναι ιδιοκτησίας ανθρώπων που συνδέονται με την κορσικανή μαφία. Aν και σήμερα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δήλωσε στο France tv info και στο Γαλλικό Πρακτορείο «σοκαρισμένος» από την είδηση και την διέψευσε κατηγορηματικά, αυτό δεν φαίνεται να καλμάρει τα πεινασμένα γαλλικά ΜΜΕ. 

Από ό,τι φαίνεται, η επερχόμενη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη του Γάλλου προέδρου για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, θα μετατραπεί σε «ερωτική» αρένα για τον Φρανσουά Ολάντ. Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την καυτή πατάτα της οικονομίας ή ένα ερωτικό σκάνδαλο με άρωμα μαφίας που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος; Αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές στη χώρα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη χειρότερη στιγμή για το σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος ήλπιζε να γυρίσει τη σελίδα ενός καταστροφικού 2013, το οποίο σηματοδοτήθηκε κυρίως από την αδυναμία του να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την ανεργία. Ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει ενώπιον 500 δημοσιογράφων για τη νέα κοινωνική και φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του, τις μεγάλες γραμμές της οποίας είχε παρουσιάσει στις 31 Δεκεμβρίου, ο Ολάντ βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε ένα κωμειδύλλιο που προκαλεί αμηχανία στην παράταξή του, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως απαξιώνει το λειτούργημα του ηγέτη της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πάντως, το Mediapart αναφέρει την Κυριακή στο επίμαχο άρθρο του ότι το διαμέρισμα στο 8ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, πολύ κοντά από τα Ηλύσια Πεδία, «είναι στο όνομα του Michel Ferracci». Πρόκειται για τον Γάλλο ηθοποιό που εμφανίστηκε στη σειρά «Mafiosa», και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2013 σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή για την υπόθεση υπεξαίρεσης υπέρ της κορσικανής μαφίας στο παιχνίδι «Wagram». Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το διαμέρισμα υπενοικιάστηκε στη Γκαγιέ από την επίσης ηθοποιό Emmanuelle Hauck που είναι πρώην σύζυγος του Michel Ferracci και υπήρξε σύντροφος του François Masin για τον οποίο υπήρχε για πολλά χρόνια η φήμη ότι είναι μέλος της κορσικανής μαφίας. Ο Masin δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2013.

To κτήριο που στέγαζε την ερωτική φωλιά του Ολάντ και της Γκαγιέ

Την ίδια ημέρα πάντως, την Κυριακή, ο δικηγόρος του Michel Ferracci, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσε την οποιαδήποτε σύνδεση του πελάτη του με το επίμαχο διαμέρισμα. Ο Michel Ferracci «δεν είχε ποτέ ούτε στην ιδιοκτησία του, ούτε νοίκιασε ποτέ του το εν λόγω διαμέρισμα». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «αν διέρρευσε το όνομά του, είναι επειδή η πρώην σύζυγός του -με την οποία έχει χωρίσει πριν από έξι χρόνια- μένει σε αυτό το κτήριο με τα παιδιά της και είναι στο όνομά της».

Μετά από αυτό τον όγκο πληροφοριών, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ο φερόμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ονόματι Jean-Pierre Discazeaux, ηλικίας 71 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έμεινε σε αυτό το σπίτι από το 1962 μέχρι και το 2003, οπότε και άρχισε να το μισθώνει. «Είμαι ιδιαιτέρως σοκαρισμένος από όλα αυτά που λέγονται για εμένα: ότι έχω υπάρξει δηλαδή στο παρελθόν μαφιόζος, ένας προστάτης του CAC 40 όπου το διαμέρισμα στο οποίο ζούσα επί 40 χρόνια ήταν ένα μπορντέλο». Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα λάβει μέσω του δικηγόρου του «όλα τα απαραίτητα μέτρα, αν όλο αυτό συνεχιστεί».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ερωτική ζωή του Φρανσουά Ολάντ απασχολεί τα γαλλικά μίντια. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φρανσουά Ολάντ συνόδευσε μία κόντρα μεγατόνων μεταξύ της νυν συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ και της πρώην συντρόφου του και μητέρα των παιδιών του Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Τότε, η δημοτικότητά του ήταν στα ύψη και οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- δήλωναν χαριτολογώντας πως κάθε Σοσιαλιστή πρόεδρο που σέβεται τον εαυτό του, ακολουθούν και φήμες περί φλογερού ερωτικού ταμπεραμέντου.

Για την ιστορία, οι σχέσεις των δύο κυριών δεν ήταν ποτέ καλές, αλλά η διαμάχη πήρε εθνικές διαστάσεις τον Ιούνιο του 2012, όταν η Βαλερί Τριερβελέρ, είχε στηρίξει στις βουλευτικές εκλογές τον σοσιαλιστή αντίπαλο της Ρουαγιάλ στην εκλογική της περιφέρεια στη Ροσέλ, τον Ολιβιέ Φαλορνί. Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Κουράγιο στον Ολιβιέ Φαλορνί που δεν έχασε την αξία του, που μάχεται στο πλευρό των κατοίκων της Ροσέλ εδώ και χρόνια με ανιδιοτελή δέσμευση». Τελικά, η Σεγκολέν έχασε την έδρα από τον Φαλορνί και οι φήμες για τις κακές σχέσεις των δύο κυριών πήραν φωτιά. Η Τριερβελέρ πέρασε την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων και η Ρουαγιάλ έμεινε «στην απέξω» έγραφαν τα γαλλικά ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στη δυσφορία της μητέρας των παιδιών του Γάλλου προέδρου. Τότε, η «Πρώτη Κυρία» μπήκε για λίγο στον πάγο και είχε σταματήσει για κάποιους μήνες να συνοδεύει τον Ολάντ στα επίσημα ταξίδια του ως Πρόεδρος της Γαλλίας.

To επίμαχο 'τιτίβισμα' της Τριερβελέρ

Έναν μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 2012, ο μεγαλύτερος γιος του Γάλλου προέδρου, Τομά Ολάντ έδωσε νέα διάσταση στα πράγματα, παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στη «Le Point», λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ο «μπαμπάς θα καθαρίσει», κατηγορώντας τη δημοσιογράφο για «καταστροφή της δημόσιας εικόνας» του Φρανσουά Ολάντ. «Στενοχωρήθηκα για τον πατέρα μου, μισεί τόσο να μιλάνε για την προσωπική του ζωή», είπε μεταξύ άλλων ο 27χρονος Τομά, ενώ για το επίμαχο «τουί» της 47χρονης δημοσιογράφου τόνισε: «Ήξερα ότι κάτι θα έκανε μια μέρα, αλλά όχι κάτι τόσο χοντρό. Είναι απίστευτο».

Στη λεζάντα της φωτογραφίας στην οποία διακρίνεται ο Φρανσουά Ολάντ με τον γιο του Τομά, η δημοσιογράφος σχολίαζε τότε: Ο Τομά Ολάντ έλαβε την υπόσχεση του πατέρα του να ξεκαθαρίσει δημόσια τον ρόλο της πρώτης κυρίας.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ συγχαίρει τον Φρανσουά Ολάντ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές (6 Μαΐου 2012)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης