Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση πως ο εμβληματικός ηγέτης του Βιετνάμ στο πεδίο των μαχών απέναντι στα γαλλικά και αμερικανικά στρατεύματα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 102 ετών.

Ο Vo Nguyen Giap (Βο Νγκιέν Γκιάπ) είχε αποκτήσει τεράστια φήμη μετά την ιστορική ήττα των γαλλικών δυνάμεων στο οχυρό Ντιεν Μπιεν Φου το 1953 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας του Βιετνάμ. Ήταν η πρώτη φορά που υπέστη μια τόσο ταπεινωτική ήττα χώρα της Δύσης στην Ασία. Το 1968 βρισκόταν στο επιτελείο που επέβλεπε τις επιχειρήσεις κατά των Αμερικανών, οι οποίοι είχαν εισβάλει στη χώρα. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η λεγόμενη «επίθεση του Τετ», η πρώτη μετωπική σύγκρουση με τον αμερικανικό στρατό που στόχο είχε -σε συνδυασμό με εξεγέρσεις μέσα στις πόλεις- να βρεθούν οι Η.Π.Α. σε θέση άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η παρουσία του και μόνο εκεί έδινε απίστευτο κουράγιο στους μαχητές, που πολεμούσαν κατά των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο στρατηγός Giap δημοσίευσε σειρά βιβλίων και δοκιμίων που σχετίζονται με την πολεμική στρατηγική.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών εντάχθηκε σε αντιστασιακή οργάνωση. Μετά τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ και την ήττα των Αμερικανών, ο στρατηγός Giap παρέμεινε στη θέση του υπουργού Άμυνας, ενώ το 1976 τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αξίωμα που κράτησε μέχρι το 1982, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική.

Η μάχη στο Ντιεν Μπέιν Φου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα μέσα του 19ου αιώνα το ανατολικό τμήμα της Ινδοκίνας αποτελούσε αποικία των Γάλλων.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τη γαλλική επιρροή ήταν έντονες στο Βιετνάμ, με αλλεπάλληλες εξεγέρσεις να ξεσπούν διαρκώς μέχρι και τη δεκαετία του ’30, τις οποίες ο γαλλικός στρατός «έπνιγε» στο αίμα. Τα αντίποινα ήταν τόσο σκληρά στον τοπικό πληθυσμό, που μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο το μίσος των κατοίκων για τους αποίκους.

Βο Νγκιέν Γκιάπ και Χο Τσι ΜινχΗ ίδρυση του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδοκίνας», το οποίο το 1941 μετατρέπεται σε «Βιετναμέζικη Ένωση Ανεξαρτησίας» (Βιετμίνχ), ανοίγει τον δρόμο για κλιμάκωση του αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι αντικαθεστωτικοί σημειώνουν σημαντικές νίκες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμα και απέναντι στους Ιάπωνες που είχαν εισβάλει στην περιοχή της Ινδοκίνας.

Μετά το τέλος του πολέμου, οι Γάλλοι επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Βιετνάμ, ωστόσο οι Βιετμίνχ, υπό την ηγεσία του Ho Chi Minh (Χο Τσι Μινχ) κηρύσσουν την ανεξαρτησία της χώρας. Έτσι αρχίζει «ο πόλεμος της Ινδοκίνας», που ολοκληρώνεται με τη συντριβή των γαλλικών δυνάμεων στο Ντιεν Μπιεν Φου το 1954.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης