Τον τρόμο σκορπίζει στο πέρασμά του ο ένοπλος στην Οτάβα, όπως φαίνεται και στη συρραφή των εικόνων από κάμερες ασφαλείας στην καναδική πρωτεύουσα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο 32χρονος Ζεχάφ-Μπιμπό φαίνεται πως έδρασε μόνος του, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αστυνομίαΟ Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών, ήταν πολιτογραφημένος Καναδός, όμως ενδέχεται να είχε και υπηκοότητα Λιβύης, επεσήμανε ο Μπομπ Πόλσον, αρχηγός της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως υπογράμμισε, ο ένοπλος που εξαπέλυσε επίθεση το πρωί της Τετάρτης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα έδρασε μόνος του. Παράλληλα, εξήγησε πως δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να τον συνδέουν με την επίθεση εναντίον δύο άλλων στρατιωτών που σημειώθηκε στο Κεμπέκ την περασμένη Δευτέρα. Σ’ εκείνη την επίθεση, ο 25χρονος Μαρτίν Ρουλό παρέσυρε με αυτοκίνητο τους δύο άνδρες, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο αυτές επιθέσεις» υπογράμμισε ο Πόλσον.

Ο 32χρονος, ο οποίος έφθασε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά στις 2 Οκτωβρίου, βρισκόταν «στην πόλη για να διευθετήσει ένα θέμα που σχετιζόταν με την απόκτηση διαβατηρίου», επεσήμανε επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στους ελέγχους που διεξήγαγε η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία προκειμένου να χορηγηθεί διαβατήριο στον 32χρονο δράστη, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, στο ποινικό του μητρώο υπήρχαν αδικήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά, βία και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Η καναδική αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι δεν γνώριζε πως ο Μπιμπό επιθυμούσε να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά ενημερώθηκε σχετικά για αυτήν την επιθυμία του μόλις την Πέμπτη από τη μητέρα του.

Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές του Καναδά για πιθανές νέες επιθέσεις εξτρεμιστώνΟ Πόλσον επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο Μπιμπό είχε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν, ενώ πρόσθεσε ότι μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο προσώπου που έχει κατηγορηθεί για έγκλημα σχετικό με την τρομοκρατία.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία σημείωσε ότι υπάρχουν 93 Καναδοί πολίτες «υψηλής επικινδυνότητας» που έχουν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, δεν σκοπεύει να προβεί σε συλλήψεις προς το παρόν, αν και, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, προχωρά στην επανεξέταση όλων αυτών των περιπτώσεων, προκειμένου να εντοπίσει όσες συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή.

Οι Αρχές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ θα φρουρείται επί 24ώρου βάσεως, όπου κι αν βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης:
Nτοκουμέντο με τον δράστη της επίθεσης στον Καναδά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014, 13:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης