ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Νεκροί οχτώ τρομοκράτες
  • Με νέα χτυπήματα απειλεί ο ISIS
  • Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία
  • Στο “κόκκινο” τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και πυρηνικούς αντιδραστήρες

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη το νέο «λουτρό αίματος» που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι. Με επτά -σχεδόν ταυτόχρονα- τυφλά χτυπήματα στην «καρδιά» της Γαλλικής πρωτεύουσας, το Ισλαμικό Χαλιφάτο διεμήνυσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι σε κάθε γωνιά της Ευρώπης μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος.

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας με 1.500 στρατιώτες παραταγμένους στους δρόμους της πόληςΗ τραγωδία στη Γαλλία -που αφήνει πίσω της 150 περίπου νεκρούς και περισσότερους από 250 τραυματίες εκ των οποίων 83 σε κρίσιμη κατάσταση- είναι μόνο η αρχή μιας σειράς νέων χτυπημάτων στις πρωτεύουσες των κρατών που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ISIS, όπως τόνισε σε μήνυμά του το Χαλιφάτο, κατά την ανάληψη της ευθύνης.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν νέοι, καθώς οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας και μάλιστα σε ώρα αιχμής, καθώς οι Γάλλοι συνηθίζουν να επιλέγουν την Παρασκευή για τις νυχτερινές εξόδους τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι τρομοκράτες «διψούσαν» για αίμα πολιτών, επιχειρώντας να σοκάρουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

LIVE εικόνα από το Παρίσι:

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται οι οκτώ τρομοκράτες, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, ενώ τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί έχασαν, επίσης, τη ζωή τους. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει άμεσα τον τελικό απολογισμό των θυμάτων εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των τραυματιών.

Το Παρίσι θυμίζει πλέον εμπόλεμη ζώνη, καθώς περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να εντοπίσουν ενδεχόμενους εναπομείναντες θύλακες τρομοκρατίας, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή των επιθέσεων (Προσοχή! Περιέχει σκληρές εικόνες):

Τα αεροδρόμια της Γαλλίας λειτουργούν, έχοντας υιοθετήσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τα σύνορα της χώρα θα κλείσουν, για πρώτη φορά έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αναθεωρούν τα μέτρα ασφαλείας τους, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.

Τα σημεία των επιθέσεων

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν στις 22:17 το βράδυ όταν ακούστηκε έκρηξη κοντά στο κατάμεστο από 80.000 κόσμου Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η φιλική αναμέτρηση των εθνικών ομάδων Γαλλίας και Γερμανίας, με τον Φρανσουά Ολάντ να βρίσκεται στις εξέδρες.

Στο άκουσμα της έκρηξης, οι ποδοσφαιριστές σάστισαν, ενώ οι οπαδοί άρχισαν να πανηγυρίζουν, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ισχυρή κροτίδα. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας αποφάσισαν να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας, θεωρώντας ότι θα ήταν επικίνδυνο να εκκενωθεί το γήπεδο ενώ στους χώρους γύρω από αυτό υπήρχαν τρομοκράτες.

Ωστόσο, άπαντες πάγωσαν, μετά τη λήξη του αγώνα, όταν τους ζητήθηκε από τις αρχές να μετακινηθούν στον αγωνιστικό χώρο, για να προστατευτούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος απομακρύνθηκε άμεσα από το σημείο και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του για τη διαχείριση της κρίσης.

Στις 22:30 σημειώθηκε επίθεση σε εστιατόριο, όταν δύο ένοπλοι εισέβαλαν κρατώντας καλάσνικοφ και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 14 άτομα, ενώ, λίγα λεπτά αργότερα, άγνωστος δράστης άρχισε να πυροβολεί έξω από πολυσύχναστη καφετέρια, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να πέσουν νεκροί.

Μόλις 17 λεπτά αργότερα, εκτυλίχθηκε το πλέον αιματηρό περιστατικό. Το θέατρο «Bataclan» τέθηκε σε κατάσταση ομηρίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία του συγκροτήματος «Eagles Of Death Metal». Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι δράστες, έχασαν τη ζωή τους κατά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, λίγα λεπτά πριν από τις 2:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Μπατακλάν λίγο πριν την έφοδο των ενόπλων

Ένας άνθρωπος που βρισκόταν μέσα στο θέατρο, όταν επιτέθηκαν οι ένοπλοι, δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ένας από τους δράστες φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» και άνοιξαν πυρ.

Και πρόσθεσε: «Οι άνδρες ήρθαν και άρχισαν να πυροβολούν. Όλοι έπεσαν στο έδαφος. Ήταν κόλαση. Πήρα τη μαμά μου, και κρυφτήκαμε. Κάποιος κοντά μας είπε ότι έχουν φύγει, έτσι τρέξαμε έξω.
«Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς να ξεφύγω. Είμαστε έξω τώρα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι ακόμα μέσα. Είναι ένας εφιάλτης. – Ένας εφιάλτης. Επίσης, φώναξε, «αυτό είναι για τη Συρία», είπε ένας άλλος μάρτυρας στο θέατρο.

Ακολούθησαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων το εμπορικό κέντρο Les Halles, όπου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών αστυνομικών και υπόπτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιθέσεων σε επτά.

Ολάντ: «Πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση»

Εμφανώς καταβεβλημένος, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τα ξημερώματα του Σαββάτου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση κατά του Παρισιού. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού» ανέφερε.

«Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να αμύνεται. Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πιο σημαντική απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ήταν να κλείσω τα σύνορα. Είναι μια τεράστια δοκιμασία για μία ακόμη φορά. Ποιοι είναι αυτοί οι εγκληματίες; Ποιοι είναι οι τρομοκράτες. Οι σκέψεις μου είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτό που πρέπει να δείξουμε τώρα είναι αλληλεγγύη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που θέλουν οι τρομοκράτες είναι να μας φοβίσουν. Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και για μία ακόμη φορά θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις. Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ομπάμα: «Χτύπημα εναντίον της ανθρωπότητας»

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα που προέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναφερόμενος στο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Σκοτείνιασε η πόλη του Φωτός

Στο σκοτάδι βυθίστηκε αργά το βράδυ η πόλη του Φωτός, θρηνώντας για την εκατόμβη νεκρών που άφησαν πίσω τους οι τρομακτικές επίθεση, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ έσβησαν, προκειμένου να συντελέσουν στο πένθιμο σκηνικό που πλανάται πάνω από ολόκληρη τη χώρα.

Πενθεί ο γαλλικός Τύπος

Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, ενώ δεσπόζουν οι λέξεις «τρόμος», «πόλεμος» και «σφαγή».

H εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί με τίτλο «Αιματοχυσία στο Παρίσι», ενώ η αθλητική L’ Equipe αρκείται σε μία και μόνο λέξη, με κεφαλαία γράμματα: «Ο τρόμος».

«Σφαγή από τρομοκράτες στο Παρίσι», αναφέρουν οι εφημερίδες Aujourd’hui και L’ Ardennais, ενώ ανάλογα είναι τα πρωτοσέλιδα των Le Figaro, La voix du Nord, Nice-Matin και Le Parisien.

Ασφαλείς οι Έλληνες

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών ξεκαθάρισαν, τα ξημερώματα του Σαββάτου εκπρόσωποι της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που βρίσκονται στο Παρίσι και επικοινωνούν με την πρεσβεία προκειμένου να ενημερωθούν, ωστόσο το τοπίο παραμένει ασαφές», ανέφερε ο υπεύθυνος Τύπου, μιλώντας στο zougla.gr.

(Το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι: 0033147237228)

Βίντεο και φωτογραφίες από την τραγωδία στον συναυλιακό χώρο:

Το μακελειό στο Παρίσι μέσα από εικόνες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης