Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες ανοικτά των νήσων «Μαλβίνας» (ή Φώκλαντ), «παράνομη», ξεκαθαρίζοντας ότι θα μηνύσει πέντε πετρελαϊκές εταιρείες διότι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στα διαφιλονικούμενα νησιά «χωρίς την άδειά της».

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εταιρείες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Desire Petroleum,
  • Falkland Oil & Gas,
  • Rockhopper Exploration,
  • Borders and Southern Petroleum και
  • Argos Resources

Η αντίδραση του Λονδίνου ήταν άμεση, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων, σημειώνοντας ότι το Μπουένος Άιρες παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Αυτές οι νέες προσπάθειες να πληγούν οι οικονομικοί πόροι των πολιτών των Νήσων Φώκλαντ δυστυχώς αντανακλούν μια πάγια συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αργεντινής. Από την παρενόχληση της ναυσιπλοΐας στα Φώκλαντ ως την διατύπωση απειλών για την αεροπορική σύνδεση με τη Χιλή, οι προσπάθειες της Αργεντινής να εκφοβίσουν τους κατοίκους είναι παράνομες, απρεπείς και εντελώς αντιπαραγωγικές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ (2 Απριλίου-14 Ιουνίου 1982), η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου συμβάλλει στην αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην Αργεντινή, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές. Στην 30ή επέτειο από το ξέσπασμα της σύρραξης, το Μπουένος Άιρες κατηγόρησε το Λονδίνο ότι «στρατιωτικοποιεί» την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βρετανίας και του πρωθυπουργού της, David Cameron.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης είχαν σκοτωθεί 903 άνθρωποι (648 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί).

Διαβάστε επίσης:
Μουσείο για τον πόλεμο των Φώκλαντ στην Αργεντινή, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, 04:16

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης