Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, την Πέμπτη, στη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών του κυβερνητικού στρατού σε χωριό της επαρχίας Χάμα στη Συρία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αναφορές ακτιβιστικών οργανώσεων και μελών της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι δυνάμεις της πολιτοφυλακής Σαμπίχα πραγματοποίησαν επιδρομές στους δρόμους του χωριού Τρεμσέχ, ενώ λίγο νωρίτερα το πυροβολικό του κυβερνητικού στρατού είχε σφυροκοπήσει για αρκετή ώρα τμήματα του οικισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεθωρακισμένα και ελικόπτερα ήταν ορισμένα μόνο από τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της χώρας Bashar al-Assad, στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την εξέγερση των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέλη της πολιτοφυλακής εκτέλεσαν εν ψυχρώ δεκάδες κατοίκους, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές για λεηλασίες και πλιάτσικο.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκτελέσεις αμάχων

Εκπρόσωπος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού ανέφερε ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν άμαχοι, κατηγορώντας παράλληλα το καθεστώς Assad για προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος φόβου, με απώτερο στόχο να κάμψει το ηθικό των αντικαθεστωτικών.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Επαναστατική Ηγεσία του Συμβουλίου της Χάμα, προσθέτοντας ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 220. «Περισσότεροι από 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τρεμσέχ ύστερα από τις επιθέσεις ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων. Οι κάτοικοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι τρία μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στο συγκεκριμένο χωριό, κατηγορώντας ως υπεύθυνες για τον θάνατό τους «ομάδες ενόπλων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας».

Εκτιμάται ότι πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συντονισμένες λαϊκές αντιδράσεις κατά του προέδρου, Bashar al-Assad.

Εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης

Εν τω μεταξύ η Δύση εντείνει τις πιέσεις της προς τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να σταματήσει άμεσα την αιματοχυσία στο εσωτερικό της χώρας και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αντιπολίτευση για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 13 μήνες.

Η αποστολή των παρατηρητών του Ο.Η.Ε. ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου και ήδη ορισμένα μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Η.Π.Α.) προσπαθούν να εντάξουν ένα 10ημερο τελεσίγραφο προς το καθεστώς Assad (για παύση των εχθροπραξιών) μέσα σε σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα αυξήσει την πίεση για μια ειρηνική λύση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου ψηφίσματος, θα ακολουθήσει η εφαρμογή κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων με βάση το Κεφάλαιο VII της Χάρτας του Ο.Η.Ε., το οποίο προβλέπει ενέργειες εναντίον απειλών κατά της ειρήνης και πράξεων επιθετικότητας.

Σημειώνεται ότι στη Συρία βρίσκονται 300 άοπλοι παρατηρητές του Ο.Η.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής (χωρίς επιτυχία) ειρηνευτικού σχεδίου του ειδικού διαμεσολαβητή, Kofi Annan.

Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Δαμασκό, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική ζωή της ασιατικής χώρας δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Bashar al-Assad από την εξουσία. Ήδη, οι δύο χώρες έχουν ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε δύο σχέδια ψηφίσματος στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Μόσχα έχει προτείνει ένα ψήφισμα που απλώς επιμηκύνει την αποστολή των παρατηρητών κατά τρεις μήνες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης