Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο παρισινό Ανβαλίντ το βράδυ της Τρίτης μετά την τελική υπερψήφιση του νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Συγκεκριμένα, ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στον νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αναδείξει ένα όλο και πιο «εμφανές» κύμα αντίθεσης, η οποία στρέφεται εναντίον του γάμου ομόφυλων στον ίδιο – τουλάχιστον – βαθμό που στρέφεται κατά της κυβέρνησης Ολάντ. Η Γαλλία έγινε η 14η χώρα που θεσμοθετεί τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών, αλλά τους τελευταίους μήνες το μέτρο συνοδεύτηκε με τις περισσότερες αντιδράσεις. Μάλιστα, οι αντιδιαδηλώσεις ήταν εξίσου έντονες με τις διαδηλώσεις υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων και αυτό ήταν ένα διαφοροποιό στοιχείο, καθώς η κοινωνία μοιάζει μοιρασμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από νωρίς όμως, στην αντίθεση στον γκέι γάμο – τον οποίο εμφανίζεται σταθερά να υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων – είχε εμπλακεί η «δυσφορία» εναντίον του Φρανσουά Ολάντ. Στα συνθήματα των αντιδιαδηλώσεων δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν στόχος είναι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ή ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η διαμάχη επισφραγίστηκε στο Παρίσι τη νύχτα μετά το τελικό «ναι» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Λίγο πριν από τις 23.00 (τοπική ώρα) δεν είχαν απομακρυνθεί οι συγκεντρωμένοι στο Ανβαλίντ και ομάδα πιο «θερμόαιμων» άρχισε να επιτίθεται στους αστυνομικούς αρχικά φραστικά και εν συνεχεία πετώντας τους μπουκάλια και τενεκεδάκια.

H κλιμάκωση ήρθε όταν οι συγκεντρωμένοι πήραν μεταλλικές μπάρες και ξύλα από κοντινό εργοτάξιο. Η αστυνομία απάντησε γρήγορα με δακρυγόνα. Ανάμεσα στην ομάδα που ξεκίνησε τα επεισόδια ήταν, σύμφωνα με τη «Le Monde», μερικές δεκάδες άτομα με καλυμμένα πρόσωπα. Οι διαδηλωτές, μερικοί εκ των οποίων επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογραφικών συνεργείων, απομακρύνθηκαν τελικά μία ώρα και πλέον αργότερα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης