H CIA ανακοίνωσε ότι από χτες δημοσιεύονται περισσότερα από 12 εκατομμύρια σελίδες απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα της εταιρίας, από το Εθνικό Αρχείο του Μέριλαντ – CREST.

Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία από την αρχική ιστορία της CIA, την εποχή του Τείχους του Βερολίνου, του Ψυχρού Πολέμου, τον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ, αλλά και της κατάρριψης της κατασκοπευτικής πτήσης U-2 από την Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνονται έγγραφα από την δεκαετία του 1940 ως τα 1990 που αφορούν σε επίσης ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στρατιωτικά ζητήματα αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και τεχνολογικά θέματα.

Όλα αυτά τα έγγραφα είναι πλέον προσβάσιμα διαδικτυακά, από το CIA’s website,(https://www.cia.gov/library/readingroom/) – αναφέρει η ανακοίνωση της «Κόμπανι» από το Λένγκλεϊ, επικαλούμενη την συνταγματική επιταγή «ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες».

Από το 1999 η CIA κατά τακτά διαστήματα είχε απελευθερώσει την πρόσβαση σε απόρρητο υλικό της, αλλά είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τόσο μεγάλος όγκος εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα, τα έγγραφα αυτά μπορούσαν να διαβάσουν μόνον ορισμένα εξουσιοδοτημένα μέλη δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για την πρόσβαση στο υλικό αυτό.
.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης