Του Κώστα Μπετινάκη

Μετά τις διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την επανασυμφιλίωση Ισραήλ-Τουρκίας, την κατάπαυση του πυρός με τους Κούρδους, την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναγορεύσει τους επαναστάτες εκπροσώπους της Συρίας, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα «έσπρωξε» τη Βόρεια Κορέα να δημιουργήσει την κρίση. Με αυτόν τον τρόπο απειλούνται οι ΗΠΑ με διπλό μέτωπο, σε περίπτωση που προχωρήσουν στο σχέδιο επίθεσης εναντίον του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ωστόσο πολλές οι φωνές των «πολεμοκάπηλων» στις ΗΠΑ που ζητούν ανάληψη προληπτικής δράσης έναντι της Βόρειας Κορέας, Πολλές αμερικανικές ιστοσελίδες, επικαλούμενες πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο εξετάζεται η πιθανότητα ανάληψης «προληπτικής δράσης» εναντίον θέσεων εκτόξευσης βορειοκορεατικών πυραύλων και εγκαταστάσεων οι οποίες πιστεύεται πως σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από κορυφαίους γερουσιαστές ζητήθηκε να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο ενόψει έκτακτης συνάντησης στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται φωνές μέσα στις ΗΠΑ «για ανάληψη επιθετικής δράσης» στη Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Peter King πρόσφατα είχε δηλώσει πως εάν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατιωτικό χτύπημα κατά της Νότιας Κορέας ή των ΗΠΑ, τότε η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απαντήσει πριν εκδηλωθεί τέτοιο πλήγμα.

Η τηλεόραση της Β. Κορέας συνεχίζει να προπαγανδίζει την απόφαση του καθεστώτος της χώρας που έχει βάλει μπροστά το μηχανάκι του πολέμου. Kάτι που ο «κληρονομικώ δικαιώματι» Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει μάθει καλά από τους πρώτης συγγενείας προκατόχους του, αλλά και τους συμβούλους που τον περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πολλά στρατιωτικά φιλμ που μεταδίδονται καθημερινά, υπάρχει κι ένα σύντομο βιντεάκι που δείχνει τον νεαρό ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επιδεικνύει στους στρατηγούς του πώς λειτουργεί ένα πιστόλι. Οι προετοιμασίες για τις ιαχές του πολέμου ωστόσο έχουν αρχίσει από καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα λεφτά είναι πολλά»

Τους τελευταίους μήνες στην περιοχή -ένθεν και ένθεν- γίνονται δοκιμαστικές βολές με βαριά όπλα. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε μια ακόμη πυραυλική δοκιμή. Και λίγο μετά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τα Η.Ε., η Πιονγιάνγκ προχώρησε και σε υπόγεια δοκιμή.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν, καλού κακού, την πολεμική τους μηχανή στην περιοχή, η Β. Κορέα πλειοδοτεί σε επιθετική ρητορική και απειλεί με «προληπτικό πλήγμα» εναντίον των Αμερικανών, ακόμη και με ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων. Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εγγυάται για την ασφάλεια των δυτικών πρεσβειών και του προσωπικού τους. Αντίθετα, συνέστησε χθες την εκκένωσή τους.

Οι σκεπτόμενοι αναρωτιούνται: Πρόκειται για έναν ακόμη ρητορικό παροξυσμό ή επίκειται το μοιραίο; «Στις 15 Απριλίου συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου και δημοφιλούς ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ» λέει ο Γιοχάνες Πφλουγκ, βουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στην Deutsche Welle. «Μετά την ημερομηνία αυτή θα δούμε ότι το καθεστώς θα κατεβάσει σταδιακά τις πολεμικές κορόνες και θα άρει τους περιορισμούς στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ. Αν συνεχίσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για δύο δισ. δολάρια που χάνει η Β. Κορέα ετησίως. Και όποιος παίζει με πυρηνικές βόμβες και πυραύλους χρειάζεται πολλά λεφτά.»

«Αρκεί μια απροσεξία για»…

Πάντως, οι Δυτικοί διπλωμάτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και με έτοιμες τις αποσκευές τους. Τα δυτικά Υπουργεία Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή για να συντονίσουν τις ενέργειες εκκένωσης των πρεσβειών τους στη βορεοκορεατική πρωτεύουσα. Ο γενικότερος προβληματισμός εστιάζεται στο πώς η ηγεσία θα αποκλιμακώσει την ατμόσφαιρα και θα επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρίς να χάσει το γόητρό της. Ακόμη κι ένα τυχαίο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης