Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη δύναμη που έχει αποκτήσει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας αναφέρεται σε εκτενέστατο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «La repubblica».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιμονή του Τούρκου ηγέτη να προχωρήσει σε εκκαθάριση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιμονή του να προχωρήσει σε εκκαθάριση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημαΠαρά το μπαράζ συλλήψεων των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως για τον Ερντογάν δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η χώρα παραμένει στο σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που θα ισχύσει στην Τουρκία για τους επόμενους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας σε μια ζωντανή μετάδοση, έπειτα από συνάντηση που είχε με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στην Άγκυρα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η απόφασή του έχει σκοπό το κράτος δικαίου και δεν παραβιάζει τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η ανακοίνωσή του έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε BB (από BB+), εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την εξασθένηση των μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης της εξουσίας, και την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία εισήλθε η χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή του ο S&P σημειώνει παράλληλα ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου βραχυμεσοπρόθεσμα.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις αντιδράσεις της Ε.Ε., η οποία υπενθυμίζει στον πρόεδρο της Τουρκίας την ασυμβατότητα μεταξύ της θανατικής ποινής και του κράτους δικαίου που αιτείται.

Ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά επιμένει, λέγοντας: «Για 53 χρόνια έχουμε χτυπήσει τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείναμε έξω, ενώ άλλοι έχουν εισέλθει».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 6.500 υπαλλήλους του, μία ημέρα αφότου ενέταξε στο ίδιο καθεστώς ακόμη 15.200 εργαζομένους. Παράλληλα, ανέστειλε τις άδειες 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και δάσκαλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, βρίσκονται υπό κράτηση ή ελέγχονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως διέκοψε τη λειτουργία 626 ιδρυμάτων στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των κρατικών θεσμών από τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, στην πλειονότητά τους πρόκειται για ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες καθώς και για μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εγκαθίδρυσε ο Γκιουλέν στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Η Γερμανία, η ευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη παρουσία Τούρκων μεταναστών, χρησιμοποιεί τις πιο σκληρές λέξεις εναντίον της Άγκυρας. Ζήτησε πριν από λίγες ημέρες να σταματήσουν οι «αηδιαστικές σκηνές της βίας και της εκδίκησης», και προειδοποίησε τον Ερντογάν για το «ασυμβίβαστο μεταξύ της επιστροφής της θανατικής ποινής στην Τουρκία και της ενταξιακής διαδικασίας προς την Ε.Ε.».

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην περιορίζουν αυθαίρετα την ελευθερία της έκφρασης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι Αρχές να σέβονται το κράτος δικαίου» είπε ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

«Ο πληθυσμός εξακολουθεί να αναρρώνει από τα τραγικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου και είναι σημαντικό ότι η ελευθερία του Τύπου και η κυκλοφορία των πληροφοριών χωρίς φραγμούς προστατεύονται, όχι καταστέλλονται» πρόσθεσε.

Ο καταγγέλλων σε ένα tweet αναφέρει πως «γίνονται βασανιστήρια» κατά των στρατιωτικών κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε απομόνωση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης