Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στη Δυτική Μιανμάρ, μετά τις βίαιες συγκρούσεις με βουδιστές το 2012, κινδυνεύουν από μια «άλλη τραγωδία» με την έναρξη της εποχής των μουσώνων, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι μετά τις βιαιότητες στο κρατίδιο Ραχίν κινδυνεύουν τώρα από μια άλλη τραγωδία, όταν θα έρθουν οι βροχές των μουσώνων», τον Μάιο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τζον Γκινγκ, επιχειρησιακός διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA). Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ροχίνγκιας, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 180 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κρατίδιο Ραχίν πολλοί καταυλισμοί βρίσκονται σε ορυζώνες και έχουν εν μέρει πλημμυρίσει από την προηγούμενη εποχή των βροχών. «Πρέπει να δράσουμε αμέσως, για να εμποδίσουμε μια αναμενόμενη τραγωδία» επεσήμανε ο Γκινγκ και διευκρίνισε πως ζήτησε από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να παραχωρήσει άλλες περιοχές για τους καταυλισμούς και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους να μετακινούνται ελεύθερα.

Σε ανάλογη προειδοποίησή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς». «Οι περιορισμοί της κυβέρνησης της Μιανμάρ που αφορούν στην παροχή βοήθειας προς τους μουσουλμάνους Ροχίνγκιας δημιουργούν μια ανθρωπιστική κρίση που θα μετατραπεί σε καταστροφή την εποχή των βροχών» επισημαίνει ο Φιλ Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Περίπου 800.000 Ροχίνγκιας, που έχουν στερηθεί την υπηκοότητα από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, ζουν απομονωμένοι στο κρατίδιο Ραχίν. Η πλειονότητα των Βιρμανών τούς θεωρεί παράνομους μετανάστες που ήρθαν από το Μπανγκλαντές. Για τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ροχίνγκιας είναι μια από τις μειονότητες του πλανήτη που έχει υποστεί τις περισσότερες διώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκιας ζουν στην εξορία, όμως ο αριθμός τους αυξήθηκε λόγω των βιαιοτήτων που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 13.000 έφυγαν από τη Μιανμάρ με προορισμό κυρίως τη Μαλαισία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης