Ειδικό απεσταλμένο στην Κίνα, ήδη από τον επόμενο μήνα, σκοπεύει να στείλει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαμάχη για διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Ο Shinzo Abe, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), ήταν ο μεγάλος νικητής στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και στις πρώτες του δηλώσεις είχε ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να…κόψει τον βήχα στο Πεκίνο για τα Σενκάκου, τα οποία και διεκδικεί για λογαριασμό της η κάθε πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στα δύο κράτη για το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, για το οποίο πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως κρύβει εντός της ΑΟΖ του πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ήδη πάντως το Πεκίνο επεδίωξε να στείλει το δικό του μήνυμα στον σκληροπυρηνικό πολιτικό, δίνοντας εντολή σε τρία πολεμικά πλοία του στόλου της να πλησιάσουν τα νησιά, με το Τόκιο να απαντά με αποστολή ενός δικού του και ενός ελικοπτέρου του κρατικού καναλιού NHK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο Πεκίνο αναμένεται να ταξιδέψει το ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Masahiko Komura, έχοντας μια επιστολή του ίδιου του πρωθυπουργού την οποία και θα παραδώσει στα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της γειτονικής χώρας.

Ο Shinzo Abe είχε εκλεγεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2006 και ήταν ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης ο οποίος είχε γεννηθεί μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Γνωστός για την προσήλωσή του στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ιαπωνίας, θεωρείται από αρκετούς ως εθνικιστής, έχοντας αποκτήσει μάλιστα το προσωνύμιο γεράκι.

Παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 για λόγους υγείας και μετά από αυτόν παρατηρήθηκε μια διαρκής εναλλαγή πρωθυπουργών (έξι τα τελευταία έξι χρόνια) εν μέσω έντονων αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό της ασιατικής χώρας, η οικονομία της οποίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Εκλογικός θρίαμβος για αντιπολίτευση του Σίνζο Άμπε, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012, 05:31

Ανυποχώρητος σε θέματα εθνικής κυριαρχίας ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, 00:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης