Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης τα κεντρικά γραφεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex» στην πρωτεύουσα του Μεξικού, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της μεξικανικής εφημερίδας «Reforma» τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης των εργαζομένων και εντοπισμού εγκλωβισμένων ανάμεσα στα συντρίμμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Enrique Pena Nieto, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, μετά από σχεδόν πέντε ώρες έναν υπάλληλο της εταιρείας. Από την έκρηξη προκλήθηκε η κατάρρευση δύο ορόφων θυγατρικού κτηρίου, στο υπόγειο του οποίου φαίνεται σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες πως υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό «Foro TV» ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας εξέφρασε τους φόβους του πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

«Έχουμε 13 νεκρούς στον τόπο της έκρηξης και έναν ακόμη στο νοσοκομείο. Οι διασώστες κάνουν ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βρουν επιζώντες στον υπόγειο χώρο του ουρανοξύστη. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τί προκάλεσε την έκρηξη», πρόσθεσε ο Miguel Angel Osorio Chong.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή της «Pemex», ο οποίος την ώρα της έκρηξης βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Ν. Κορέα. Ο Emilio Lozoya Austin έγραψε επίσης στο Twitter πως σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός.

 «Ταρακουνήθηκε» η πρωτεύουσα

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 16.00, τοπική ώρα (23.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος) στον «Executive Tower», έναν ουρανοξύστη ο οποίος βρίσκεται στην «καρδιά» της Πόλης του Μεξικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τραγικό συμβάν οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, το οποίο παρουσιάστηκε σε ηλεκτρική εγκατάσταση στον υπόγειο χώρο του κτηρίου. Ωστόσο, νεώτερες πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για διαρροή αερίου σε θυγατρικό κτήριο στα ανατολικά του ουρανοξύστη, υπογραμμίζοντας πως η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση δύο ορόφων του συγκεκριμένου οικοδομήματος.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν εργαζομένους ανάμεσα σε τόνους μπάζων και σιδερικών. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πάνω από 30 άνθρωποι παγιδεύτηκαν μετά την ισχυρή έκρηξη.

Εικόνες από ελικόπτερο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν τον προαύλιο χώρο του κτηρίου να έχει γεμίσει με συντρίμμια, την ίδια στιγμή που η μυρωδιά του καμένου παραμένει έντονη στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, μια πυκνή στήλη καπνού συνέχιζε να αναδύεται για αρκετή ώρα δίπλα στον ουρανοξύστη, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της πρωτεύουσας. O «Executive Tower» κατασκευάστηκε το 1979 και είχε αντέξει στον μεγάλο σεισμό του 1985 (8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που είχε συγκλονίσει την Πόλη του Μεξικού.

Αποκλεισμός της περιοχής – Στο σημείο της τραγωδίας ο πρόεδρος της χώρας


Ελάχιστα λεπτά μετά την ισχυρή έκρηξη, περιπολικά της Αστυνομίας προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής περιμετρικά του ουρανοξύστη, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους πυροσβέστες και τους οδηγούς ασθενοφόρων. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο BBC πως μέσα σε έξι λεπτά μετά την ειδοποίηση για την έκρηξη είχαν σπεύσει στο σημείο πάνω από 20 ασθενοφόρα.

Το κτήριο διαθέτει συνολικά 54 ορόφους και βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Πόλης του Μεξικού. Όπως μετέδωσε το BBC, συγγενείς των εργαζομένων προσπαθούσαν, με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, να μάθουν κάποιο νέο για την τύχη των αγαπημένων τους. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα επεδίωξαν να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Ολόκληρο το μέρος ταρακουνήθηκε. Το ρεύμα κόπηκε και ξαφνικά ο τόπος γέμισε με συντρίμμια. Συνάδελφοι μάς βοήθησαν να βγούμε από το κτήριο», ανέφερε η υπάλληλος, Cristian Obele.

Στο σημείο της έκρηξης έκαναν την εμφάνισή τους ύστερα από λίγη ώρα τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Enrique Pena Nieto όσο και ο δήμαρχος της πόλης, Miguel Angel Mancera, την ίδια στιγμή που ελικόπτερα μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τους θανάτους των αγαπητών εργαζομένων της “Pemex”. Η σκέψη μου βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς τους. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους τραυματίες», τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού, συμπληρώνοντας πως υπάλληλοι της κρατικής εταιρείας και μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει δώσει εντολή για την έναρξη έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης.

Νωρίτερα, η «Pemex» είχε επισημάνει την ύπαρξη προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του κτηρίου, μέσω ενός μηνύματός της στο Twitter. Μετά την ισχυρή έκρηξη ακολούθησε άλλο ένα, το οποίο έλεγε:

«Έκρηξη προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο κτήριο B2 όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες. Υπάρχουν τραυματίες», ανέφερε το μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του πετρελαϊκού κολοσσού.

Εκπρόσωπος της «Pemex» ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως το κεντρικό κτήριο της επιχείρησης έχει εκκενωθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τα μέτρα Ασφαλείας που εφαρμόζει στις εγκαταστάσεις της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο 30 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ύστερα από ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα του Μεξικού. 


Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Στους 30 οι νεκροί από την έκρηξη σε μονάδα φυσικού αερίου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 04:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης