Στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα θα ληφθεί η απόφαση για το όνομα που θα γραφτεί στη μακρά λίστα των Καρδιναλίων που έγιναν Πάπες, με τους τεχνίτες να έχουν πάρει καλέμι και σφυρί προκειμένου να χαράξουν το όνομα του «εκλεκτού» στη μεγάλη πέτρινη επιγραφή με τους συνεχιστές της διδασκαλίας του Αγίου Πέτρου, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του Βατικανού.

Υπό το βλέμμα της «Δευτέρας Παρουσίας» του Michelangelo και των υπολοίπων νωπογραφιών λαμπρών καλλιτεχνών της Αναγέννησης (Botticelli, signorelli), οι 115 καρδινάλιοι από 48 χώρες καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία κλυδωνίζεται από σειρά σεξουαλικών σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς. Η συνεδρίαση του Κονκλάβιου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι βασικοί διεκδικητές είναι:

  • ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Αngelo Scola (71 ετών)
  • o αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Odilo Scherer (63 ετών)


(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Καρδινάλιος του Μιλάνου και ο αντίστοιχος του Σάο Πάολο)

Εφόσον επικρατήσει ο πρώτος το χρίσμα θα επιστρέψει στη… βάση του για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, ενώ αν κερδίσει ο δεύτερος θα είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας τα τελευταία 1.300 χρόνια. Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένα… αουτσάιντερ όπως οι Αμερικανοί Timothy Dolan και Sean O’Malley, ο Καναδός Marc Ouellet και ο Αργεντίνος Leonardo Sandri, ενώ δεν λείπουν και ορισμένες «φωνές» που κάνουν λόγο για τον πρώτο Αφροαμερικανό Πάπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στο Kονκλάβιο και να είστε βέβαιοι πως η διαδικασία θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την προηγούμενη. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες παραπάνω. Ίσως τέσσερις με πέντε», τόνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Καρδινάλιος της Ν. Αφρικής, αναφερόμενος στην αντίστοιχη εκλογή του Παπά Βενέδικτου το 2005, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 24 ώρες και τέσσερις ψηφοφορίες προκειμένου να εκλεγεί.

Η διαδικασία

Ο μέσος όρος για την εκλογή των τελευταίων εννιά Παπών ήταν λίγο πιο πάνω από τις τρεις ημέρες και σε κανέναν από αυτούς το χρονικό διάστημα δεν ξεπέρασε τις πέντε ημέρες.

Οι καρδινάλιοι θα κλειστούν στην αίθουσα της ψηφοφορίας σήμερα το απόγευμα στις 16.30 το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας (17.30 ώρα Ελλάδος) και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία. Εφόσον δεν εξασφαλίσει κάποιος υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία, η διαδικασία θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με το καταστατικό μπορούν να διεξαχθούν μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα (δύο το πρωί και δύο το απόγευμα).
Οι πόρτες στο παρεκκλήσι θα παραμείνουν ερμητικά κλειστές μέχρι ο καπνός που θα βγει να είναι λευκός, ενώ ήδη αρκετοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Βατικανό, αναμένοντας το τελικό αποτέλεσμα. Για την εκλογή του 266ου Ποντίφικα απαιτείται η συγκέντρωση των 2/3 του σώματος, δηλαδή 77 από τους συνολικά 115 ψήφους.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και βγει λευκός καπνός, ο νέος Πάπας θα ανοίξει τη βαριά κόκκινη κουρτίνα που έχει στηθεί μπροστά στο παράθυρο και θα εμφανιστεί ενώπιον των πιστών. Όσον αφορά στο έργο του… αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα σεξουαλικού περιεχομένου.

Τα σκάνδαλα και οι δύο… σχολές

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ο νέος Πάπας θα κληθεί να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα ενισχύσουν το χριστιανικό δόγμα, το οποίο έχει πληγεί από τα εκατοντάδες σκάνδαλα για σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών και γυναικών.

Ήδη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή στην Ολλανδία, διαπιστώθηκε πως χιλιάδες γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τη χρονική περίοδο από το 1945 έως το 2010. Παράλληλα, τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για ασέλγεια κατά αγοριών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία και Πολωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, ενισχύεται η άποψη πως ο καινούριος Πάπας θα πρέπει να προκύψει «εκ των έσω», καθώς θα είναι γνώστης της κατάστασης και θα μπορέσει να δράσει άμεσα. Ωστόσο, η δεύτερη «σχολή» εκτιμά πως χρειάζεται να φυσήξει «φρέσκος» αέρας στον Άγιο Πέτρο, γι αυτό και ο Πάπας πρέπει να είναι κάποιος εκτός Ευρώπης.

Αντιδράσεις για τα ρούχα του νέου Πάπα

Μπορεί ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να μην έχει προκύψει ακόμα, ωστόσο τα ρούχα του είναι ήδη έτοιμα.

Ο οίκος Gammarelli, ράφτης της Αγίας Εδρας από τον 18ο αιώνα, έχει ήδη ετοιμάσει τρεις διαφορετικές ενδυμασίες και παπούτσια για τον νέο Πάπα, προκαλώντας όμως πλήθος αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ιταλίας. Ο λόγος…;

Η χρήση αληθινής γούνας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν την απόσυρση των «επίμαχων» ρούχων. Ήδη μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον δρόμο που συνδέει το κάστρο του St Angelo με το Βατικανό.

«Τα ζώα έχουν κι αυτά πνεύμα», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Διαβάστε επίσης:
Αποχώρησε ο Πάπας από το Βατικανό, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 18:28
Η τελευταία λειτουργία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, 15:10
Ιταλικός Τύπος: «Σκάνδαλα και… «διαδοχολογία» στο Βατικανό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013, 23:51
Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’: «Φεύγω για το καλό της Εκκλησίας», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:05
Αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013, 13:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης