Οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν κουτό και μαριονέτα, όμως ο φακός φαίνεται να τον αγαπάει. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής, επελέγη ως υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Πήρε το χρίσμα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν 37.000 μέλη του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο.

Είναι 31 ετών και η εμφάνισή του θυμίζει περισσότερο κολεγιόπαιδο. Ο Ντι Μάιο συμβολίζει μια στρατηγική μετατόπιση του κινήματος αυτού, που ξεκίνησε τασσόμενο κατά του κατεστημένου και κατά του ευρώ και χαρακτηρίστηκε από τη γραφικότητα του ιδρυτή του, σε μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν αληθεύουν οι τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις, υπό την ηγεσία του Ντι Μάιο το M5S θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα μετά τις εκλογές. Για να το επιτύχει αυτό, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το κόμμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νέο του, πιο «ώριμο» προφίλ, ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία ο 69χρονος Γκρίλο χλεύαζε επί μακρόν.

«Δεν επιθυμούμε μια λαϊκιστική, εξτρεμιστική ή αντιευρωπαϊκή Ιταλία», δήλωσε τον περασμένο χρόνο ο Ντι Μάιο, παίρνοντας δηλαδή απόσταση από τον οξύ ευρωσκεπτικισμό του Γκρίλο.

Η πρόκληση είναι μεγάλη: ο Ντι Μάιο καλείται να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους χωρίς να αποξενώσει το ριζοσπαστικοποιημένο εκείνο τμήμα του εκλογικού σώματος, που έβαλε το κίνημα στο κοινοβούλιο το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των πιστών οπαδών του κόμματος και η δύναμή του είναι αυτή ακριβώς, το ότι είναι απόλυτα διαφορετικός από τον Μπέπε Γκρίλο, τόσο ως προς το επικοινωνιακό του στυλ όσο και ως προς την εμφάνισή του», λέει ο Αλμπέρτο Καστελβέκι, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

«Καθησυχαστικός για τις μαμάδες»

Αλλά παρά τις φαινομενικά μεγάλες διαφορές τους ο Ντι Μάιο είναι ένας επιμελής μαθητής του Γκρίλο. Εμπλέκεται στο κίνημα από την ίδρυσή του το 2009, κάνοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς και της ΕΕ και ταυτόχρονα προωθώντας την πολιτική διαφάνεια και την άμεση δημοκρατία.

Έπειτα από τις εκλογές του 2013, το M5S εξασφάλισε ένα εντυπωσιακό τέταρτο των ψήφων και ο Ντι Μάιο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 26 ετών, βρέθηκε μεταξύ των 108 υποψηφίων του κινήματος που εξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων (την κάτω βουλή της Ιταλίας).

Ένα μήνα αργότερα έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία του σώματος.

Η εντυπωσιακή του άνοδος δεν πέρασε απαρατήρητη, ακόμη περισσότερο όταν ανακοινώθηκε για υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος. Όταν επελέγη μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με αντιπάλους σχεδόν άγνωστους στο ευρύ κοινό, πολλοί σχολιαστές χαρακτήρισαν την εκλογή του μια στέψη που ενορχήστρωσε ο «μαριονετίστας» Γκρίλο.

«Είναι το πρόσωπο που επιλέγεται ή η προθυμία του να εκτελέσει εντολές και να δεχτεί συμβουλές;», διερωτήθηκε η La Stampa.

Άλλοι αμφισβήτησαν την πολιτική του αξιοπιστία κατηγορώντας τον ότι είναι μια υβριδική δημιουργία του Γκρίλο και των image makers.

«Ο Ντι Μάιο δημιουργήθηκε για να είναι μετριοπαθής, καθησυχαστικός για τις μαμάδες», σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ, Τζάκοπο Ιακομπόνι.

«Ισορροπεί πάνω στο κύμα σαν τον σερφίστα»

Ο Ντι Μάιο γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1986 σε μια ευκατάστατη οικογένεια στο Αβελίνο.

Ο πατέρας του, ο Αντόνιο, ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας και ενεργό μέλος του σήμερα ανενεργού νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, ενώ η μητέρα του Πάολα ήταν καθηγήτρια Λατινικών.

Μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογενείας, ο Ντι Μάιο σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη συνέχεια άλλαξε αντικείμενο και πήγε στη Νομική, αλλά τελικά δεν πήρε ποτέ πτυχίο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του M5S, ίδρυσε την δική του επιχείρηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και Διαδικτύου, ενώ σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν, φτιάχνοντας βίντεο.

Ίσως αυτή η εμπειρία του στο μάρκετινγκ και στην παρουσίαση προϊόντων να ερμηνεύει το πώς το κίνημα κατάφερε να αλλάξει γραμμή σε βασικά ζητήματα με τον Ντι Μάιο επικεφαλής.

Το κίνημα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά ο Ντι Μάιο πρόσφατα έριξε τους τόνους χρησιμοποιώντας περισσότερο συμφιλιωτική γλώσσα.

Η αντίδρασή του σχολιάστηκε έπειτα από τη δολοφονία μιας έφηβης, η οποία αποδίδεται σε έναν Νιγηριανό και την επίθεση ενός ακροδεξιού εναντίον μεταναστών στην Ματσεράτα νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Εν μέσω της λαϊκής κατακραυγής ο Ντι Μάιο δεν σχολίασε την επίθεση και αντίθετα κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι επειδή, όπως είπε, «έθεσε σε λειτουργία την κοινωνική ωρολογιακή βόμβα της μετανάστευσης».

«Σε ζητήματα ηθικής και μετανάστευσης οι ιδέες του Ντι Μάιο είναι σαν εκείνες ενός σερφίστα που ισορροπεί πάνω στο κύμα», έγραψε το εβδομαδιαίο καθολικό περιοδικό Famiglia Cristiana.

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Ντι Μάιο υποδηλώνουν ότι το M5S είναι έτοιμο να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, το οποίο ο μέντοράς του κάποτε δεσμεύτηκε «να ανοίξει…σαν κονσέρβα τόνου».

Όμως ο Ντι Μάιο δεν αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, κυρίως καθώς το M5S έχει επανειλημμένως αποκλείσει την συγκυβέρνηση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, παρότι πρόσφατα είπε ότι πιθανόν να αναζητούσε τη στήριξη αντίπαλων δυνάμεων.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καταρρέει, η μάχη είναι τώρα ανάμεσα σε εμάς και την κεντροδεξιά», δήλωσε χθες Τρίτη στο δημόσιο ραδιόφωνο RAI.

«Ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε την αλλαγή διότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να την φοβόμαστε», είπε ο Ντι Μάιο και δεσμεύτηκε να αφήσει έξω από την κυβέρνησή του «τα ίδια πρόσωπα που βλέπετε επί 20 χρόνια».

Για τους επικριτές του, η μεγαλύτερη αδυναμία του κόμματος είναι η απειρία, ακριβώς αυτό που πολλοί από τους οπαδούς του βρίσκουν ελκυστικό, επιθυμώντας ένα νέο ξεκίνημα στην πολιτική της χώρας που έχει πολλές φορές κηλιδωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης