Δικαστήριο στη Γαλλία απάλλαξε οριστικά την Τρίτη τον τωρινό πρόεδρο της Ρουάντα από τις κατηγορίες πως βρισκόταν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της χώρας, Juvenal Habyarimana, πράξη η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Χούτου σε βάρος των Τούτσι, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ειδικότερα, Γάλλοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις των Τούτσι οι οποίες παρέμεναν πιστές στον Paul Kagame θα ήταν αδύνατο να πλήξουν το προεδρικό αεροσκάφος, που μετέφερε το ηγετικό στέλεχος των Χούτου, καθώς εκείνη τη στιγμή η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο από απόσταση που δεν ξεπερνούσε το 1 χλμ. και στην περιοχή υπήρχαν μόνο δυνάμεις του γαλλικού στρατού και του προέδρου της χώρας», επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 800.000 μέλη της φυλής των Τούτσι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε 100 ημέρες από στρατιώτες των Χούτου. Οι δολοφονίες σταμάτησαν όταν δυνάμεις του Πατριωτικού Μετώπου (RPF), με επικεφαλής τον Paul Kagame, κατέλαβαν την πρωτεύουσα, Κιγκάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σημερινά αποτελέσματα δίνουν τέλος σε περισσότερα από 16 χρόνια χειραγώγησης και ψευδών ισχυρισμών», τόνισε ο Bernard Maingain, δικηγόρος επτά κατηγορούμενων για την οργάνωση της δολοφονίας του τότε προέδρου της χώρας.

«Το σημερινό πόρισμα αποτελεί δικαίωση για τη θέση που ανέκαθεν διατηρούσε η Ρουάντα όσον αφορά στις συνθήκες γύρω από τα γεγονότα του Απριλίου του 1994», εξήγησε από την πλευρά του ο Louise Mushikiwabo, υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.

Το 2006 είχαν εκδοθεί από τη Γαλλία εντάλματα σύλληψης για τον τωρινό πρόεδρο της αφρικανικής χώρας και για στενούς του συμμάχους, προκαλώντας σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες αποκαταστάθηκαν μερικώς τρία χρόνια αργότερα.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ρουάντα: «Καμπάνα»… 12 χρόνια μετά, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011, 05:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης