Πατήστε εδώ για να δείτε LIVE από την Πλατεία Ανεξαρτησίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία με την παραβίαση της εκεχειρίας ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση να μετατρέπεται σε λουτρό αίματος στο Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκτακτη συνδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την κρίση στην Ουκρανία αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους της αιματοχυσίας, ενώ η Ρωσία στέλνει εκτάκτως στη χώρα ειδικό διαπραγματευτή μετά από έκκληση του Γιανουκόβιτς. Παράλληλα, έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο.

Μέχρι στιγμής, 67 διαδηλωτές -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- έχουν σκοτωθεί στο κέντρο του Κιέβου, κατά τη νέα έκρηξη βίας, την οποία η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Πάντως, ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today 505 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους οποίους 300 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Οι τραυματισμένοι διαδηλωτές μεταφέρονται όπως-όπως σε ασφαλές σημείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτώματα για αναγνώριση στο μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ

Κυρώσεις από την ΕΕ

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, το Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό—οι τρεις τους, ο Λοράν Φαμπιούς, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες», όπως τόνισε η Μπονίνο στους δημοσιογράφους.

«Τρόμαξαν» οι υπουργοί Εξωτερικών λόγω των επεισοδίων

Σημειώνεται πάντως πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν πεντάωρη συνάντηση με τον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά τη συνάντηση τέθηκε η πρόταση εκ μέρους του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών να γίνει μία συνάντηση με τους διαδηλωτές στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο, προκειμένου να τους εκθέσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο και την πρόταση στην οποία κατέληξαν για την εκτόνωση της κρίσης.

Ωστόσο πριν από τη συνάντηση, φήμες ήθελαν τους Ευρωπαίους υπουργούς να έχουν αποχωρήσει από την χώρα λόγω των επεισοδίων. «Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας», δήλωσε διπλωματική πηγή. Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.

Ρώσος διαπραγματευτής σπεύδει στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως στην Ουκρανία σπεύδει εκτάκτως μετά από έκκληση του Γιανουκόβιτς, Ρώσος διαπραγματευτής, προκειμένου να συνδράμει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι δυνατόν για την εξομάλυνση της κρίσης.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας:

Εκατέρωθεν καταγγελίες για ωμή βία και ελεύθερους σκοπευτές

Πάντως, η εικόνα της χώρας σε πολιτικό επίπεδο δεν διαφέρει πολύ από αυτή της πλατείας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες. Οι μεν κατηγορούν τους δε για ελεύθερους σκοπευτές.

Ειδικότερα, ο Αρσένι Γιάτσενουκ, ο οποίος ηγείται του κόμματος που ίδρυσε η προφυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός Γούλια Τιμοσένκο προχώρησε πρώτος στην καταγγελία της ύπαρξης ελεύθερων σκοπευτών στο κεντρικότατο ξενοδοχείο Ουκραΐνα. Τον ισχυρισμό του ενισχύει το γεγονός πως από τους επιβεβαιωμένους 28 νεκρούς της Δευτέρας, οι 13 έχουν ταυτοποιηθεί πως σκοτώθηκαν ακαριαία από μία και μόνο σφαίρα στο κεφάλι.

Τους ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές σε κεντρικά κτήρια της πλατείας Ανεξαρτησίας, ακόμη και με αυτόματα όπλα, επιβεβαιώνουν και φωτογραφίες και βίντεο που ανέβασαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ελεύθεροι σκοπευτές βάλουν κατά διαδηλωτών

Πράσινο φως στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα

Οι δυνάμεις ασφαλείας, πάντως, πήραν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικών να χρησιμοποιούν όπλα για αυτοάμυνα. «Στις 20 Φεβρουαρίου, από τα παράθυρα του ωδείου στο Κίεβο, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Με στόχο να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, αποφασίστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα σημεία και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα σε περίπτωση αυτοάμυνας ανέφερε η ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, οκτώ άνδρες του στρατού και 12 αστυνομικοί έχουν λάβει πυροβόλα όπλα.

Βίντεο το οποίο ανήρτησε το δίκτυο Russia Today δείχνει ελεύθερους σκοπευτές, που δεν ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας, στο εσωτερικό κτηρίου να στοχεύουν άνδρες της αστυνομίας

Έκκληση να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Ουκρανοί

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην μεταβούν στο κέντρο της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερα να περιοριστούν οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι πολίτες να μην βγαίνουν στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με επιθετικές διαθέσεις στους δρόμους του Κιέβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανακατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας

Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο κατά του αστυνομικού κλοιού γύρω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας, παρά την εκεχειρία που κηρύχθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Αρκετοί αστυνομικοί συνελήφθησαν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Ελεύθεροι σκοπευτές βάλουν κατά διαδηλωτών

Ελεύθεροι σκοπευτές βάλουν κατά διαδηλωτών

Ο δήμαρχος Κιέβου εγκατέλειψε τον Γιανουκόβιτς

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να διαμαρτυρηθεί κατά «του λουτρού αίματος και της αδελφοκτόνας σύγκρουσης».

«Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βολόντιμιρ Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.

Προσοχή! Ακολουθούν εικόνες που περιέχουν σκληρό περιεχόμενο από την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματισμένους διαδηλωτές:

Πτώματα προς αναγνώριση στην πλατεία Ανεξαρτησίας

Σοκάρουν οι εικόνες από τους νεκρούς διαδηλωτές στο Κίεβο

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης