Θεατές ενός πρωτοφανούς φαινομένου είναι τις τελευταίες ώρες οι Κύπριοι. Ειδικότερα, κύματα θύελλας που φτάνουν σε ύψος τα έξι μέτρα προσκρούουν τις τελευταίες ώρες στις ακτές του νησιού. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε πριν από αρκετές ώρες στον Κόλπο του Λέοντα στη Γαλλία.

Το γεγονός ότι κατάφερε να περάσει από τα στενά της Σικελίας, να επηρεάσει το Αιγαίο Πέλαγος και κατ΄ επέκταση τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αφήνει έκπληκτους τους επιστήμονες του ωκεανογραφικού κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο εκδηλώνεται εντονότερα στην ανοικτή θάλασσα όπου τα κύματα ενδέχεται να ξεπερνούν σε ύψος τα έξι μέτρα. Τα πλοία που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επέλεξαν να μείνουν κοντά στο λιμάνι Λεμεσού προκειμένου να αποφύγουν το σπάνιο θαλάσσιο φαινόμενο.

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση τον τελευταίο αιώνα που κύματα θύελλας καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα στενά της Σικελίας και να κινηθούν κατά μήκος της Μεσογείου.

Το γεγονός ότι φτάνουν στις ακτές της Κύπρου αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή τους αποδεικνύει και την ταχύτητα του θαλάσσιου φαινομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ωκεανογραφικό κέντρο, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή παρότι είναι ισχυροί, δεν δικαιολογούν την ύπαρξη αυτού του ύψους κυμάτων. Το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενήσει στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, στις ακτές της Χάϊφα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης