Σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως από ανώτατους Αμερικανούς Αξιωματούχους των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι οποίοι όμως επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμoι, ελάχιστα μόνο 24ωρα από τότε που το State Department ανακοίνωσε επισήμως το κλείσιμο πολλών ανά τον κόσμο Πρεσβειών της χώρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκαλύψεις αυτές δίνουν πολλές απαντήσεις, όσον αφορά την προέλευση των πληροφοριών, την ταυτότητα των συνομιλητών, και φυσικά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές έφτασαν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ίσως για πρώτη φορά, «μιά πληροφορία» που αφορά σε κάποια απειλή εναντίον των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αποκρύπτεται από την κοινή γνώμη αλλά αντιθέτως βγαίνει σε δελτία Τύπου. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ -και παρ’ ότι δείχνουν αυτή τη φορά να έχουν το πλεονέκτημα της γνώσης των προθέσεων του αντιπάλου- επιλέγουν, από το να κάνουν την όποια επόμενη κίνηση, να αναποδογυρίσουν αναπάντεχα τη σκακιέρα, θεωρώντας πως -έστω στη συγκεκριμένη στιγμή-, μια σίγουρη μη ήττα είναι προτιμότερη από μια οποιαδήποτε «πιθανή νίκη».

Με τις εικόνες από τους δίδυμους πύργους να στοιχειώνουν τις μνήμες των Αμερικανών πολιτών και με την πρόσφατη επίθεση στη Βοστώνη να εντείνει τον δικαιολογημένο εκνευρισμό της κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε «μια συνομιλία κορυφαίων στελεχών της Al Queda που μιλά για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», να μην προκαλέσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, χωρίς την παραμικρή διάθεση για λήψη έστω και του ελάχιστου ρίσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κορυφαίας τεχνολογίας μεθόδους αλλά την ίδια στιγμή και μέσα από ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών, οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας είχαν καταφέρει να υποκλέπτουν τις κάθε είδους επικοινωνίες μελών της Al Queda.

Ωστόσο, ακόμη και για τους ίδιους, αποτέλεσε έκπληξη το ότι κατάφεραν να «πέσουν επάνω» σε συνομιλίες «κορυφαίων στελεχών της Al Queda», οι οποίες αναφέρονταν «σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια», και «με απολύτως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ο οποίος ετοποθετείτο από την Κυριακή 4 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το Ραμαζάνι, μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα».

Η Κυριακή 4 Αυγούστου είναι η 27η ημέρα του Ραμαζανιού, μιά ημέρα ιδιαίτερα ιερή για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου, όπως είναι η «Νύχτα της Δύναμης», όταν οι πρώτοι στίχοι του Κορανίου «αποκαλύφθηκαν» στον Προφήτη Μωάμεθ. Ως τέτοια, θεωρείται εξαιρετικά ευοίωνο για κάποιο μέλος της Al Queda να πεθάνει ως μάρτυρας, καθώς θα είναι ευλογημένος.

Η ίδια ημέρα, η 27η του Ραμαζανιού, ήταν εκείνη που και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέλεξε για να υπογράψει την διαθήκη του το Δεκέμβριο του 2001, φοβούμενος πως θα σκοτωθεί από τις αμερικανικές βόμβες που έπεφταν στη μάχη της Τόρα Μπόρα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν λίγες μέρες πριν από ανώτερους αξιωματούχους της CIA, του State Department αλλά και του Λευκού Οίκου, και αξιολογήθηκαν ως υψίστης σημασίας, καθώς το περιεχόμενο των συνομιλιών, ήταν «πλήρως ευθυγραμμισμένο» με όσα είπε σε ο ηγέτης της Al Queda, Ayman al-Zawahri, σε φόρουμ τζιχαντιστών την Τρίτη.

Στην ομιλία του, ο Ayman al-Zawahri απαίτησε να γίνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων ως απάντηση στις στρατιωτικές δράσεις της στον μουσουλμανικό κόσμο και στις αεροπορικές επιθέσεις στο Πακιστάν και την Υεμένη».

Αξίζει να σημειωθεί πως για το σύνολο των πληροφοριών που οδήγησαν στη λήψη του μέτρου κλεισίματος των αμερικανικών Πρεσβειών, έχουν ήδη ενημερωθεί τα μέλη του Κογκρέσου, στα οποία δόθηκαν πλήρως όλες οι διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Με δεδομένη την κατάσταση και μετά την ανάλυση των εν λόγω πληροφοριών, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή, «Αυτές (σσ. οι πληροφορίες) δεν μοιάζουν με τις συνηθισμένες φλυαρίες, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο», οι ΗΠΑ αποφάσισαν να θέσουν σε κόκκινο συναγερμό όλες τις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας κλείνοντας περί τις 24 συνολικά διπλωματικές τους αποστολές σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αιγύπτου, Ιράκ, Υεμένης, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Λιβύης και άλλων πολλών, τις οποίες ωστόσο αρνούνται -μέχρι στιγμής- να κατονομάσουν.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει πολλές πρεσβείες και να εκδώσει μια παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για ένα μήνα σημαίνει ότι η απειλή είναι πραγματική, αξιόπιστη και αναμενόμενη, ωστόσο η γνώση μας γύρω από αυτήν (σσ. την απειλή), δεν είναι πλήρης όσον αφορά το πού», δήλωσε ο Bruce Riedel, πρώην Αξιωματικός της CIA αξιωματικός και νυν αναλυτής.

Στην γραμμή των ΗΠΑ όμως τοποθετήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία, ανακοινώνοντας πως και εκείνη πρόκειται να κλείσει την Πρεσβεία της στην Υεμένη την Δευτέρα και την Τρίτη, «λόγω της διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίας για την ασφάλεια».

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα της ασφάλειας κατά τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού και μέχρι το τέλος του Eid» δήλωσε ξεκάθαρα το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενος στο μουσουλμανικό ιερό μήνα που τελειώνει το βράδυ της Τετάρτης.

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το ότι, η ταξιδιωτική οδηγία του Γραφείου Ταξιδιωτικών Υποθέσεων του State Department, δεν αποτρέπει κάποιον Αμερικανό πολίτη να επισκεφθεί οποιαδήποτε χώρα, ωστόσο τους «προειδοποιεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο περιβάλλον τους, και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», ενώ την ίδια στιγμή τους καλεί «να εγγραφούν σε σχετικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορούν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους σε συνεργασία με το ίδιο το State Department».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αρνήθηκαν δημοσίως να συζητήσουν άλλες πληροφορίες που τους ζητήθηκαν για των κόκκινο συναγερμό, επικαλούμενoι την «προστασία των διαβαθμισμένων πηγών πληροφόρησης αλλά και των μεθόδων». 

Παύλος Κιρκασίδης

Διαβάστε επίσης: 

Φοβούνται χτύπημα οι Αμερικανοί, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013,

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013, 19:15

Και η Βρετανία στον χορό των κλειστών Πρεσβειών, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013, 00:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης