Έτοιμες να προχωρήσουν σε εκεχειρία ενόψει των επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση της Κολομβίας στο Όσλο της Νορβηγίας εμφανίζονται οι «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (Farc), μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι οι μαχητές της είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τα όπλα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αρκεί ο κυβερνητικός στρατός να σταματήσει τις επιχειρήσεις, πρόταση που αναμένεται να απορριφθεί από τον πρόεδρο της Κολομβίας ο οποίος έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες δεν αλλάζουν το πλάνο της κυβέρνησης για περιορισμό της Farc. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη κήρυξη εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός «καλού» αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις 8 Οκτωβρίου στη νορβηγική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΜΚΟ «Διεθνής Ομάδα Κρίσης» καλεί με έκθεσή της τόσο την κυβέρνηση της χώρας όσο και την ηγεσία της ένοπλης οργάνωσης να αφήσουν στην άκρη τα όπλα για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι συνομιλίες.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιτύχουν μια διμερής κατάπαυση του πυρός σε αυτή την πρώιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Ο δρόμος δεν θα είναι σύντομος ούτε εύκολος, ωστόσο η Κολομβία δεν πρέπει να “κλωτσήσει” αυτή την ευκαιρία για ειρήνη. Ο περιορισμός της στρατιωτικής δράσης είναι απαραίτητος προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στις εμπόλεμες ζώνες και να μειωθεί ο κίνδυνος ενός “ναυαγίου” των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση προς τη Farc για απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων που παραμένουν στα χέρια των μαχητών της καθώς και για τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Farc είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να συλλαμβάνει ανθρώπους, ζητώντας στη συνέχεια την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωσή τους, ενώ δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, προχώρησε στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτών.

Οι «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (Farc) ιδρύθηκαν το 1964 και αποτελούν εδώ και δεκαετίες τον μόνιμο «πονοκέφαλο» της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια η δράση τους έχει περιοριστεί αισθητά κυρίως λόγω της αξιοποίησης της αμερικανικής τεχνογνωσίας και της χρήσης εναέριων μέσων στις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού. Οι μαχητές της οργάνωσης που παραμένουν ενεργοί δεν ξεπερνούν τις 9.000, έχοντας ως πεδίο δράσης απομονωμένες περιοχές στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών στον «σύνδεσμο» της Farc στην Ευρώπη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012, 06:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης