Η κοινή λογική βλέπει ότι η Βόρεια Κορέα ίσως σχεδιάζει να προβεί σε «αλλεπάλληλες δοκιμές πυραύλων» τις προσεχείς ημέρες, εκτός από τους δύο μεσαίου βεληνεκούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά μήκος της ανατολικής ακτής, ανέφερε την Τετάρτη στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν ανέφερε ακριβή αριθμό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εικόνες που έχουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στην κατοχή τους, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί παρά μόνο ότι σχεδιάζονται παραπάνω από δύο δοκιμές.

(«Η Νοτιοανατολική Ασία στην κόψη του ξυραφιού». Ρεπορτάζ του CNN)

Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, οι Βορειοκορεάτες είναι οι στρατιωτικοί «μαιτρ της εξαπάτησης», και για αυτό τον λόγο έκαναν εδώ και κάποιες εβδομάδες την παγκόσμια κοινή γνώμη να στρέψει την προσοχή της στους δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (Musudan), ώστε τελικά να προβεί σε αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές. Πρόκειται για τακτική την οποία έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, οι χώρες της Βορειοανατολικής Ασία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εν μέσω των προειδοποιήσεων από ΗΠΑ και Νότια Κορέα για πυραυλικές δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα ανά πάσα στιγμή από σήμερα Τετάρτη, 10 Απριλίου. Άλλωστε, από το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας έχει προειδοποιήσει τους ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από τη χώρα το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου.

(H Πιονγιάνγκ προειδοποιεί τους ξένους να εγκαταλείψουν τη χώρα)

Η Ιαπωνία έχει ήδη αναπτύξει συστήματα πυραυλική άμυνας γύρω από το Τόκιο, κάποια group από την Κίνα έχουν ακυρώσει επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα, ενώ αμερικανικά ραντάρ και δορυφόροι επικεντρώνονται σε μια περιοχή της Κορεατικής ανατολικής ακτής, κατά μήκος της οποίας πιστεύεται ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ετοιμάσει κινητούς βαλλιστικούς πυραύλους για πιθανές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

(«Τι θα γίνει αν η Βόρεια Κορέα ξεκινήσει τις πυραυλικές δοκιμές»; – Ρεπορτάζ του CNN)

(To μήνυμα του Λευκού Οίκου στη Βόρεια Κορέα)


(Ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης ο οποίος είναι σε περιπολία στον ποταμό Yalu, κοντά στην πόλη της Sinuiji, στα σύνορα με την κινεζική πόλη Νταντόνγκ στην επαρχία Liaoning, κάνει χειρονομίες σε φωτογράφο που βρίσκεται πάνω σε σκάφος να σταματήσει να τραβά φωτογραφίες. Σάββατο, 6 Απριλίου 2013)


(Ενημέρωση του Κιμ Γιονγκ Ουν από τους στρατηγούς του. Στον τοίχο διακρίνεται ένας χάρτης με τίτλο «Σχέδιο για τις στρατηγικές δυνάμεις με στόχο την ηπειρωτική ΗΠΑ»)


(Στρατιωτική περιπολία κατά μήκος του ποταμού Yalu στην περιοχή Sinuiju κατά μήκος των συνόρων από την κινεζική πόλη της Dandong στις 4 Απριλίου 2013)


(Στρατιώτες της Βορείου Κορέας συγκεντρώνονται στις αποβάθρες στην περιοχή Sinuiju κοντά στα κινεζικά σύνορα την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013. «Η Βόρεια Κορέα έχει εξαπολύσει ένα νέο γύρο καυστικής ρητορικής με την οποία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της ώθησης της περιοχής στο “χείλος του πολέμου”», αναφέρει στη λεζάντα της φωτογραφίας το CNN).


(Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο γραφείο του)


(Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί ναυτικές ασκήσεις του στρατού σε άγνωστη τοποθεσία στην ανατολική ακτή της Βόρεια Κορέας στις 25 Μαρτίου. Η φωτογραφία διέρρευσε από Βορειοκορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων)


(H στρατιωτική φρουρά της Βορείου Κορέας σε στάση προσοχής στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής επίσκεψης στις 2 Μαΐου, 2001)


(Ελεγκτής της Βορείου Κορέας επιθεωρεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Πιονγιάνγκ και της βόρειας επαρχίας Pyongan στις 8 Απρίλη του 2012)


(Στρατιωτικό προσωπικό της Βορείου Κορέας παρακολουθεί μια παράσταση στην Πιονγιάνγκ στις 16 Απρίλη του 2012)


(Μέλη της βορεοκορεατικής στρατιωτικής μπάντας μετά από επίσημη τελετή στο γήπεδο Kim Il Sung στην Πιονγκγιάνγκ στις 14 του Απρίλη του 2012)


(Βορειοκορεάτες στρατιώτες ακούν μια ομιλία κατά διάρκεια επίσημης τελετής παρουσία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε ένα στάδιο στην Πιονγιάνγκ στις 14 Απριλίου 2012)

Διαβάστε επίσης Κόκκινος συναγερμός στην Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, 10:00

 Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης