Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις Μαλδίβες ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Νοεμβρίου (ο πρώτος γύρος) και στις 16 του ίδιου μήνα εφόσον χρειαστεί επαναληπτικός γύρος.

Ο νικητής του πρώτου γύρουΗ ανακοίνωση έγινε στη σκιά πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου επικράτησε με άνεση ο Mohamed Nasheed (45% των ψήφων), ο οποίος είχε απομακρυνθεί με τη βία από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2012. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους, που αφορούσαν σε διπλές εγγραφές αλλά και σε… νεκρούς ψηφοφόρους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αυτή την κατεύθυνση, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν το Σάββατο τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση δυνάμεων της Αντιπολίτευσης.

Ο απερχόμενος πρόεδροςΜε αφορμή την ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας των προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος της νησιωτικής χώρας, Mohamed Waheed, ανέφερε σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πως «οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες».

«Δεν πρόκειται για εμένα. Πρόκειται για τις Μαλδίβες και την ειρηνική πολιτική μετάβαση», τόνισε ο Mohamed Waheed, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της χώρας, μόνο στην περίπτωση που κάποιος από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει προκύψει ο νέος πρόεδρος, γι αυτό και αποτελεί ερώτημα το ποιος τελικά θα είναι ο επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικών στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τεταμένο το κλίμα – Φόβοι για συνταγματικό κενό

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της νησιωτικής χώρας χαρακτηρίζεται «εκρηκτική» από τους διεθνείς παρατηρητές, την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη νέα αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου άγνωστοι είχαν «μπουκάρει» στα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού στην πρωτεύουσα Μαλέ, τα οποία και πυρπόλησαν. Ο «Raajje TV» είχε επανειλημμένα ταχθεί ανοικτά υπέρ της Αντιπολίτευσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στις φλόγες τηλεοπτικός σταθμόςΤη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος, Mohamed Waheed, εγγυήθηκε προσωπικά για το αδιάβλητο των προεδρικών εκλογών.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα είναι να σιγουρευτούμε πως οι εκλογές θα είναι όσο πιο ελεύθερες και δίκαιες γίνεται. Κι αυτό είναι που προσπαθώ να πετύχω με όλες μου τις δυνάμεις. Είμαι αισιόδοξος πως αυτό τελικά θα επιτευχθεί», σημείωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ο λόγος για τον οποίο δεν θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία συνδέεται άμεσα με τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης πως είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις αλλεπάλληλες αναβολές των προεδρικών εκλογών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Νωρίτερα, την Κυριακή, ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, Mohamed Nasheed, κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί και να μην εμποδίσει την ομαλή πολιτική μετάβαση. Ειδικότερα, τον κατηγόρησε πως βρίσκεται πίσω από τις συνεχείς αναβολές της εκλογικής διαδικασίας, επιδιώκοντας να προκύψει ένα συνταγματικό κενό, το οποίο και θα καλύψει μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Θέλει να δημιουργήσει ένα συνταγματικό κενό και να καταλάβει την εξουσία», επεσήμανε.

Οι Μαλδίβες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου ΑΕΠ στηρίζεται στα έσοδα από τον Τουρισμό.

Διαβάστε επίσης:
Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του ο Νασίντ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013, 10:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης