Η μεταβατική κυβέρνηση στη Μιανμάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου να ερευνήσει τα θλιβερά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο κρατίδιο Ραχίν, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι εικόνες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των Ροχίνγκιας, τον περασμένο Ιούνιο, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Η επιτροπή θα αποτελείται από 27 μέλη και ανάμεσα τους θα βρίσκονται εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων καθώς και θρησκευτικών ομάδων της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της έκθεσης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι πρώτες συγκρούσεις στο κρατίδιο Ραχίν ξεκίνησαν στα τέλη του Μαΐου, όταν μια Βουδίστρια κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε από τρεις Μουσουλμάνους. Ακολούθησε το λιντσάρισμα 10 Μουσουλμάνων, με τις συγκρούσεις να γενικεύονται, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της χώρας, Thein Sein, να δώσει εντολή σε δυνάμεις του στρατού να αναπτυχθούν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, περίπου 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με την πόλη Σίτουε να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Διαβάστε επίσης:
Έκρυθμη η κατάσταση στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, 07:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης