Σε τροχιά εξομάλυνσης βρίσκονται πλέον οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«H σκληρή πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε»Παράλληλα, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε ότι η «σκληρή πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης ανέφερε ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Αβάνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καναδά, τον πάπα Φραγκίσκο και ομάδα δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τη συμβολή τους στον μέχρι σήμερα διάλογο με την Κούβα.

Επιβεβαιώνει η Κούβα

Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα μιλούσε ενώπιον του αμερικανικού λαού, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, σε δήλωσή του από την Αβάνα, επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Επικροτούν ΟΗΕ και Πάπας

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, για πρώτη φορά μετά το 1961, εξέφρασαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπένερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός.

«Πρόκειται για μία ακόμη από τις πολλές απερίσκεπτες υποχωρήσεις του κ. Ομπάμα σε δικτάτορες ανά τον πλανήτη», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας μέχρι ο λαός της «να μπορεί να απολαύσει ελευθερία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης