Μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, στρατηγός Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει επισήμως «αρμοδιότητες αρχηγού του κράτους» όπως ορίζουν οι συνταγματικές διατάξεις.

«Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, διαπιστώνοντας το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε και λόγω της επείγουσας ανάγκης διάσωσης του έθνους (…) θα αναλάβω από σήμερα την ευθύνη του αρχηγού του κράτους», ανέφερε ο Τραορέ σε σχετική ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο, όταν ο πρόεδρος παραιτείται αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όμως το κοινοβούλιο είχε ήδη διαλυθεί την Πέμπτη από τον Τραορέ.

Το Παρίσι έσπευσε να χαιρετίσει την παραίτηση του Κομπαορέ, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμά του μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα με αφορμή την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία.

Η αποχώρηση του Κομπαορέ «θα επιτρέψει να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία έκανε επίσης έκκληση για «τη γρήγορη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών» στην Μπουρκίνα Φάσο.

Χιλιάδες διαδηλωτές συνέρευσαν και την Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Omega, στο μήνυμά παραίτησής του από την προεδρία, που διαβάστηκε από τους τοπικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Κομπαορέ ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.

Οι συγκεντρωμένοι στους δρόμους της Ουαγκαντούγκου άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση του Κομπαορέ, ωστόσο η ατμόσφαιρα βάρυνε όταν έγινε γνωστό ότι ο στρατηγός Τραορέ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Πολλοί διαδηλωτές δήλωναν ότι θα προτιμούσαν να αναλάβει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο απόστρατος στρατηγός Κουαμέ Λουγκέ, δημοφιλής πρώην υπουργός Αμυνας ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι επιχείρησε να ανατρέψει τον Κομπαορέ το 2004.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραορέ.

Μια αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή στην αφρικανική χώρα για συνομιλίες με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτίρια, εκφράζοντας την οργή τους για την προσπάθεια του Κομπαορέ να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να επιδιώξει νέα θητεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης