Χιλιάδες Ιάπωνες ξεχύθηκαν την Πέμπτη στο κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας, Τόκιο, προκειμένου να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης. Το Χανάμι είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Ιαπωνίας το οποίο αναφέρεται στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου δίπλα στη φύση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευδαιμονία που δημιουργείται από τη θέαση ανθισμένων λουλουδιών.

Το συγκεκριμένο έθιμο συνδέεται άμεσα με τα άνθη της κερασιάς (Σακούρα). Το πόσο μεγάλη απήχηση έχει το Χανάμι στην καθημερινότητα των Ιαπώνων αποτυπώνεται στο γεγονός πως η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία παρακολουθεί προσεκτικά κάθε χρόνο τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να μπορέσει να ορίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το πότε θα ξεκινήσει ο εορτασμός του εθίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανθοφορία στις κερασιές αρχίζει στα τέλη του Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές του Μαΐου (στο νησί Οκινάουα τα πρώτα άνθη εμφανίζονται στις αρχές Φεβρουαρίου), ωστόσο η ημερομηνία έναρξης και λήξης του εορτασμού ποικίλλει.

Το Χανάμι διαρκεί το πολύ μέχρι δύο εβδομάδες. Ειδικά, φέτος ο κόσμος έχει συνδέσει την ανθοφορία της κερασιάς με τις ευχές για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Παρακολουθήστε το σχετικό video

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης