Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να επιταχύνουν «μαζικά» τις επιχειρήσεις τους για την βοήθεια των ήδη 400.000 προσφύγων Ροχίνγκια, οι οποίοι από τις 25 Αυγούστου έχουν εγκαταλείψει την Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία και έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, ενώ το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους έχει αυξηθεί σημαντικά, ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, από την αποστολή τροφίμων ως την εξασφάλιση στέγης», δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Γουίλιαμ Οκότ-Όμπο, ο βοηθός του Ύπατου Αρμοστή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη διάρκεια επίσκεψής του σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έγινε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα μέσα στον μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της την ώρα που η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει υψώσει την φωνή της υπέρ των υπό διωγμό μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή χωρίς να την αιτιολογήσει και πρόσθεσε ότι στη θέση της θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χένρι Βαν Θίο.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται να συγκλιθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές της Μιανμάρ σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη Μιανμάρ.

Αλλά και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης