Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το State Department των ΗΠΑ εξέδωσε την ετήσια λίστα βαθμολόγησης 188 κρατών ως προς τις επιδόσεις τους στην καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο χάρτη που προσπαθεί να καταγράψει τόσο τις προσπάθειες, όσο και την αποτελεσματικότητα των χωρών στο πεδίο της πάταξης του εμπορίου ανθρώπων. Βελτίωση παρουσιάζουν η Κούβα, η Κένυα και η Σαουδική Αραβία, ενώ αντιθέτως η Αίγυπτος, η Γκάνα και η Βουλγαρία παρουσιάζουν σημαντική πτώση στην κλίμακα της λίστας.

Η έρευνα κατατάσσει τα κράτη σε 3 κατηγορίες: Tier 1, στην οποία βρίσκονται οι χώρες που συμμορφώνονται πλήρως στις μίνιμουμ απαιτήσεις του TVPA (Trafficking Victims Protection Act’s), στο Tier 2 τοποθετούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται πλήρως, ωστόσο καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχουν, ενώ στο Tier 3 βρίσκονται κράτη που ούτε συμμορφώνονται με το TVPA, ούτε καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα οι χώρες που κατατάσσονται στο Tier 3, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ ως προς την απόσυρση χρηματοδότησης για μη ανθρωπιστική βοήθεια που ενδεχομένως προσφέρουν σε αυτές. Εκτός των τριών αυτών κατηγοριών, υπάρχει και η Tier 2 Watchlist, μια κατηγορία που τοποθετείται μεταξύ του Tier 3 και του Tier 2 και περιλαμβάνει χώρες που επί της ουσίας ανήκουν στο Tier 2, αλλά συγκεντρώνουν περισσότερους αρνητικούς δείκτες από τα κράτη της δεύτερης κατηγορίας και εμφανίζουν σημαντικό κίνδυνο να ολισθήσουν στην Tier 3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την χρονιά που διανύουμε 18 χώρες αναβαθμίστηκαν σε ανώτερη κατηγορία και άλλες τόσες υποβαθμίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας που υποβαθμίστηκε αυτομάτως στο Tier 3, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα που παραμένει για τουλάχιστον δύο χρόνια στο Tier 2 Watchlist. Αντιθέτως η Κούβα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Παπούα Νέα Γουϊνέα και το Ουζμπεκιστάν αναρριχήθηκαν στο Tier 2, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Αναλυτικά οι χάρτες: 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η άνοδος της Κούβας στην δεύτερη κατηγορία μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Κένυα η οποία επίσης αναβαθμίστηκε μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και τη δέσμευση της χώρας για εντατικότερες διώξεις των δουλεμπόρων.

Οι Νήσοι Κομόρες από την άλλη υποβαθμίστηκαν λόγω πυκνών αναφορών για εξαναγκαστική παιδική εργασία, όπως και η Αίγυπτος ως συνέπεια για την ελλιπέστατη προσπάθεια πάταξης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και ανηλίκων, αλλά και η Σλοβενία που θεωρείται προθάλαμος της ροής του δουλεμπορίου προς την δυτική Ευρώπη και στην οποία παρατηρήθηκε πτώση των επίσημων διώξεων προς δουλεμπόρους τον τελευταίο χρόνο.

*Δείτε την αναλυτική έκθεση του State department και την έκθεση για την Ελλάδα που βρίσκεται στη σελίδα 169 της έρευνας,εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης