Υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αθετήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες για τον αφοπλισμό, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «υποσχέθηκε» παρόλα αυτά να δώσει «άμεση» συμμετρική απάντηση, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να τις εγκαταλείψει πρώτη.

Μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου με Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους στο Σότσι, ο Πούτιν υπενθύμισε το πρόγραμμα από Μεγατόνους σε Μεγαβάτ, που είχε ξεκινήσει το 1993 ως το 2013 και χρησιμοποιούσε η Ρωσία για το εμπλουτισμένο ουράνιο που ήταν ισόποσο με 20.000 πυρηνικές της κεφαλές. Ο Πούτιν έκανε σύγκριση με το χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη οι πυρηνικοί σταθμοί στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία είχε επιδείξει απρόσμενη εμπιστοσύνη, επιτρέποντας σε πλέον των 100 Αμερικανών αξιωματούχων να επισκεφθούν τη δεκαετία του 1990 ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, βάσει των συμφωνιών της εποχής Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Τι πήραμε ως απάντηση -όλοι γνωρίζετε- ενήργησαν με κάθε τρόπο ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές στον Καύκασο, βομβαρδίζοντας την Γιουγκοσλαβία, εισβάλλοντας στο Ιράκ και τόσα άλλα. Κι όλα αυτά επειδή οι ΗΠΑ διαπίστωσαν τις δυνατότητες των πυρηνικών μας όπλων και της οικονομίας μας και αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τον διεθνή νόμο».

Για τον Πούτιν, η εχθρική συμπεριφορά της Ουάσινγκτον «ξαναγυρίζει τις δύο χώρες στην εποχή του 1950», παρόλο που όπως επισήμανε, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «υπήρχε τουλάχιστον μεγαλύτερος αμοιβαίος σεβασμός» ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Επισήμανε ακόμη πως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεταβάλλουν στη μετασοβιετική εποχή, όσα είχαν επιτευχθεί για την παγκόσμια τάξη, είναι η απόφαση να αποσυρθούν από τη Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους του 1972 (ΑΒΜ) που αμφισβητήθηκε από την πρώτη προεδρία του Τζορτζ W. Μπους και να δημιουργήσουν «πυραυλική αμυντική ασπίδα» για την οποία το Κρεμλίνο είναι εντελώς αντίθετο ακόμη και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλέον σπουδαία συνθήκη που απειλείται είναι η INF, που είχε υπογραφεί το 1987 και απαγορεύει τους επίγειους πυραύλους – πυρηνικούς και συμβατικούς- με ακτίνα δράσης από 500-5.500 χιλιομέτρων.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κάποιοι από τους τελευταίους ρωσικούς πυραύλους παραβιάζουν τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος Πούτιν πάντως, επέμεινε ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να επιθυμεί και θα προωθήσει νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό». Χαρακτήρισε όμως, τη διαπραγμάτευση γι΄ αυτό πολύ δύσκολη «επειδή αυτή την εποχή διαφορετικά ο0πλικά συστήματα παράγονται από διαφορετικές χώρες, τώρα πλέον παρά ποτέ άλλοτε».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Καταλονίας ψέγοντας τα αυτονομιστικά κινήματα που πιέζουν οι ΗΠΑ να δημιουργούνται στην Ευρώπη, «για να δικαιολογηθεί η αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «για την κατάσταση στην Καταλονία, έπρεπε να το είχαν σκεφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα».

Πληροφορίες από rt.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης