Συνάντηση με τους πέντε Κουβανούς πράκτορες, οι οποίοι εξέτισαν ποινές φυλάκισης σε σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ και αφέθηκαν ελεύθεροι τον Δεκέμβριο του 2014 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, είχε ο Φιντέλ Κάστρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πέντε «ήρωες», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας «Granma», συναντήθηκαν με τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας, βγάζοντας μαζί του και τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες οι οποίες και δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε μια ακόμα κίνηση του καθεστώτος της νησιωτικής χώρας να σταματήσει η έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απουσία του Φιντέλ Κάστρο από τη δημόσια ζωή και το γεγονός ότι δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιστορική διπλωματική προσέγγιση Ουάσινγκτον – Κούβας πυροδότησε νέα σενάρια για το αν είναι ζωντανός. Μάλιστα, στις αρχές Ιανουαρίου κυκλοφόρησε έντονα μέσω των social media η φήμη ότι είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ποιοι είναι οι «Πέντε της Κούβας»

Σε επιστολή του, που δημοσιεύει η «Granma», o 88χρονος Φιντέλ Κάστρο μιλάει για τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τους πέντε «ήρωες» στο σπίτι του στην Αβάνα, υπογραμμίζοντας πως «αυτοί οι άνδρες δεν έβλαψαν ποτέ τις ΗΠΑ». Παράλληλα, εξήρε την προσφορά τους στην Κουβανική Επανάσταση.

«Οι πέντε “ήρωες” δεν έβλαψαν ποτέ τις ΗΠΑ. Προσπάθησαν να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του λαού μας, οι οποίες οργανώθηκαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ» έγραψε ο Κάστρο.

Ευρέως γνωστοί ως… οι «Πέντε της Κούβας», είχαν συλληφθεί το 1998, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Πρόκειται για τον 56χρονο Antonio Guerrero, τον 49χρονο Gerardo Hernandez και τον 51χρονο Ramon Labañino, οι οποίοι επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη στις 17 Δεκεμβρίου. Ο 58χρονος Rene Gonzalez και ο 51χρονος Fernandez Gonzalez είχαν επιστρέψει νωρίτερα στην Κούβα, έχοντας εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Πλέον, θεωρούνται λαϊκοί ήρωες στο νησί της Καραϊβικής.

Η απελευθέρωσή τους εντάσσεται σ’ ένα σχέδιο προσέγγισης ΗΠΑ-Κούβας, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την άρση του εμπάργκο, που βρίσκεται σε ισχύ για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήδη, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του ότι η αμερικανική πρεσβεία θα έχει ανοίξει στην Κούβα πριν από τα μέσα Απριλίου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, παρών στη συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τους «Πέντε της Κούβας» ήταν και ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, ανηψιός του Φιντέλ Κάστρο, που πρόσφατα είχε βρεθεί και στην Αθήνα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης